Gazete Vatan Logo

İslami sosyete nasıl yaşıyor?

Zengin muhafazakâr, nam-ı diğer “İslami sosyete” arasında lüks merakı büyük bir hızla yayılıyor

Zengin muhafazakâr, nam-ı diğer “İslami sosyete” arasında lüks merakı büyük bir hızla yayılıyor. Jet-set’ten geri kalmayan İslami sosyetikler tıpkı cemiyet hayatının ünlü isimleri gibi Türk yerine dünyaca ünlü markaların kreasyonlarına servet harcıyor. Rolex takıp BMW’e cipe biniyorlar, 7 yıldızlı Burj El Arap Oteli’nde de tatil yapıyorlar



Yıl 2002... Muhafazakar kesimin desteklediği AKP genel seçimlerde oyların yüzde 35’ini alarak tek başına iktidara geldi. İşte o günden sonra destekledikleri AKP’nin iktidara gelmesini fırsat bilen “zengin muhafazakar” kesim, evlerinden çıkmaya karar verdi. Gerek erkekler, gerekse kadınlar ortalıkta daha fazla görünür oldu. Ve bu “değişimle” aslında jet set’ten çok da farklı bir hayata sahip olmadıkları da bir anlamda tecrübe edildi. Gördük ki zengin muhafazakarlar, yani nam-ı diğer “İslami sosyetikler” tıpkı jet set gibi dünya markalarını giyiyor, lüks otomobillere biniyor, beş hatta yedi yıldızlı otellerde tatil yapıyor, Sibel Can gibi rahat güneşlenebilmek için sessiz ve sakin koyları tekneleriyle geziyorlar. Yani kısacası artık her yerdeler... Lüks restoranda, tatil köyünde, konserde, mavi turda, havuz başında...

DEĞİŞİM ÖZAL’LA BAŞLADI

Aslında İslami sosyetikler daha önceleri kendi hallerinde ve daha mütevazi bir hayat sürüyorlardı. Bu mütevazilik Özallı yıllarda değişmeye başladı. Muhafazakarların zenginleşmesiyle İslami burjuvazinin temelleri atıldı. Değişim ilk olarak erkeklerde başgösterdi... Para kazanan muhafazakarlar, başta giyimlerini sonra otomobillerini, sonra da hayatlarını “zenginliğe” uygun hale getirdi. Kapatılan Refah Partisi’nin yasaklı lideri Necmettin Erbakan’ın kızı Zeynep’in düğününü Ankara’daki Sheraton Oteli’nde yaptı. Görkemli düğününe katılan başı kapalı-açık son derece iyi giyimli kadınlar, sakallı ve sakalsız şık erkekler çok tartışılmıştı. Bugün ise yine en çok konuşulan ve tartışılan konuların başında geliyor. İslami sosyetikler her yerde ama kim bunlar, ne yer, ne içerler, nerelere giderler, nereden alışveriş yaparlar? İşte en çok merak edilen soruların yanıtlarını sizler için araştırdık:


MESCİDLİ, GÖZDEN UZAK KONAKLARDA OTURUYORLAR

Kıyafetleri gibi evlerinde de “mahremiyet” ön planda... Yaşamak için lüks ama gözden mümkün olduğunca uzak evleri tercih ediyorlar. Konut tipi villalar “İslami Sosyetikler’in” favorisi... Villaların bir tarafının denize, diğer tarafının ormana bakması tercih sebepleri arasında. Böylece dışarıdan bakıldığında kimse onları görmüyor ve mahremiyet sağlanmış oluyor. Beykoz Konakları, Acarkent, Ömerli’deki Kasaba evleri, Küçük Çamlıca (Başbakan Erdoğan’ın burada bir villası var), Sarıyer’deki Boğaziçi malikaneleri, Beylerbeyi, Florya, Altunizade’deki Hilal Konakları İslami sosyetenin en yoğun yaşadığı yerler. Belediyeye ait arsada kurulu Hilal Konakları’nda da “5 yıldızlı” yaşam sürülüyor. Haremlik-selamlık yüzme havuzu ve saunanın bulunduğu konakların en ucuzu 270 bin dolar, en pahalısı ise yaklaşık 500 bin dolar. Bir diğer seçenekleri de yalılar. Ancak bugün boş yalı bulamadıkları için çok az kişi yalılarda oturabiliyor.

CİPLER KADINLARA EMANET!

Son yıllarda 4X4 ciplerde tesettürlü kadınlar dikkat çekiyor. Mercedes öncelikli marka... Ancak son yıllarda ürettiği spor arabalar öne çıkma özelliğini koruyor. Mercedes’in yanı sıra BMW ve Jaguar’ı da seviyorlar.


CEVAHİR OTEL’DE İFTAR TOPHANE’DE NARGİLE KEYFİ

Akşam yemekleri genellikle dışarıda lüks restoranlarda, 5 yıldızlı otellerde yeniliyor. Çamlıca’daki içkisiz Beste, Beykoz’daki Hıdiv Kasrı en favori mekanlar arasında... Çengelköy’deki Martı Restoran akşam yemeklerinin vazgeçilmez adresi.

Ramazan’da öncelikli tercih, bu ayda ezan okunan Cevahir Oteli... Swissotel, Çırağan Sarayı, Florya’daki Kaşıbeyaz, Beyti, Bağdat Caddesi’ndeki Cafe Crown, Nişantaşı Armani Cafe en uğrak mekanlar arasında... İslami kesim içkili restoranlara gitmezken, burjuvazi böyle bir koşulu umursamıyor. Keyif aldıkları en büyük sosyal etkinliklerden biri de nargile içmek. Kadın-erkek Sultanahmet ve Tophane’deki lüks kafelerde nargile içiyorlar. Bu arada son günlerin en çok tercih edilen organizasyonları özel davetler... Davetleri yatlarında veya evlerinde veriyorlar. Bu davetler için catering şirketleriyle anlaşılıyor ve özel dekor ve garsonlar tutuluyor. Bu genellikle Ramazan ayında iftar yemekleri için tercih edilen bir yöntem. Yaz aylarında ise havuz partileri düzenliyorlar. Ayrıca kadınlar hayır kurumları için yemekler veriyor. Hayır yemekleri de genellikle evde oluyor.


KADINLAR FERRE, ERKEKLER CERUTTİ GİYİNİYOR


Takım elbise: Ermenegildo Zegna, Nina Ricci, Prada ve Cerutti.

Spor giyim: Paul&Shark ve Tommy Hilfiger.

Eşarp: Dior, Longchamp, Hermes. Versace çok tercih edilmiyor. Çünkü üzerinde hayvan figürleri bulunuyor. Eskiden üzerinden Vakko eşarplarını çıkarmayan muhafazakar kadınlar artık “herkes” giydiği için bu markanın ürünlerini giymek istemiyor. Ama her kadının dolabında mutlaka bir Burberry eşarp bulunuyor.

Pardösü: Escada, Ferre ve Burberry

Ayakkabı ve çanta: Gucci, Dior, Armani, Prada, Chanel, Louis Vuitton, Tod’s ve Ralph Lauren.

Takı: Gilan


TATİL İÇİN BURJ EL ARAB ALIŞVERİŞ İÇİN FRANSA

Dubai: 7 yıldızlı Burj El Arab Oteli n Maldiv Adaları n İspanya: İbiza ve Barcelona n Avrupa: İngiltere, İtalya, Fransa’yı tatilin yanı sıra alışveriş için de tercih ediyorlar n Amerika: Los Angeles ve New York en çok tercih ettikleri kentler...

Antalya: 7 yıldızlı Rixos Premium villa seçenekleriyle bu kesime hitap ediyor. Ayrıca Alanya’da yer alan Şah Inn oteli haremlik-selamlık yapısıyla sosyetenin olmazsa olmaz otelleri arasında yer alıyor.

Didim: Caprice Otel. Didim’de yer alan otel tamamen İslami içtihatlara uygun mimarisiyle özellikle tesettürlü bayanların en sık gittiği otel olarak biliniyor.

Tekne: Mavi yolculuğa çıkarak gözlerden uzak rahat bir tatil yapıyorlar.

TESETTÜR KUAFÖRLERİNDE OJE SÜRDÜRÜP SOLARYUMA GİRİYORLAR

Türkiye’de İslami burjuvazinin yükselişiyle birlikte yaşam alanına giren tesettür, giyim kuşamı olduğu kadar, saç biçimini de etkisi altına aldı. Florya, Beylerbeyi ve Bahçelievler’de yer alan sosyete tesettür kuaförlerinde solaryumdan cilt bakımına, saç boyatmaktan türban bağlatmaya her çeşit hizmet veriliyor. İstanbul Bahçelievler’de yer alan Nokta Güzellik Merkezi bunlardan biri. Kuaför Esra Karababa “Açık bir kadın geldiğinde ne yaptırıyorsa tesettürlü bayanlara da yapıyoruz. Balyajdan röfleye, kesimden topuza her hizmeti sunuyoruz. Bize genelllikle cemiyet hayatına katılan kadınlar geliyor. Özellikle düğünlerde burası dolup taşıyor. Bakan eşleri de bizi tercih ediyor. Bugüne kadar Emine Erdoğan, Zeynep Babacan gibi isimlere de hizmet verdik. Ama bize Beykoz Konakları’ndan da Beylerbeyi’nden de gelen müşterimiz var. Müşterilerimiz arasında oje sürdürenler bile var. Ama genellikle açık renkleri tercih ediyorlar.


HAYRÜNİSA GÜL, 5 ÇAYINA İÇKALE OTEL’E GİDİYOR

Ankara’daki İslamcı jet sosyeteyi işadamları ile siyasetçiler ve aileleri oluşturuyor. İslamcı jet sosyete hanımlar, Deri Show, Beymen ve Vakko’dan giyiniyor. Nadire İçkale’nin sahibi olduğu İçkale Otel’de beş çayında buluşuyorlar. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünisa Gül de zaman zaman beş çayı toplantılarına katılıyor. Düğün törenlerini ise genellikle İçkale Otel ve Sheraton’da yapıyorlar. Pazar günleri ise akşam üstleri aileleri ile birlikte Necmettin Erbakan’ın Başbakanlığı döneminde tercih ettiği Çırağan Et Lokantası’na gidiyorlar.

İslam burjuvazisinin hanımları çok sık kuaföre gidiyor. Kuaförün özel bölmesinde saçlarını kadın çalışana bırakıyor. Ankara’nın ünlü kuaförlerinden Paris kuaför ise en çok tercih edilen mekan. Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı Çankaya ve Bahçelievler Hanımlar Lokali ise gerek havuzu gerekse güzellik salonları nedeniyle itibar görüyor.


Rabia Yalçın, Kişiye Özel Tasarımcı

ELBİSELERİNİN “KONUŞMASINI” İSTİYORLAR


”Kişiye özel tasarımlar yapıyorum. Ama böyle giyinmek belli bir sosyo ekonomik seviyeye sahip olmayı gerektiriyor. O nedenle ben İslami sosyeteyi giydiren bir modacıyım. Aslında iş sadece parada da bitmiyor. Bir kıyafet diktiriyorsanız, o kıyafeti giyecek bir de cemiyetiniz olması gerekiyor. Benim müşterilerimi sanat dünyasından siyasetçiye, sanayiciden sosyeteye kadar olan bir kesim oluşturuyor. Bu insanlar daha çok mütevazi bir giyim tarzını tercih ediyorlar. Çok parlak renkler genellikle tercihleri arasında yer almıyor. Bu yıl siyah kadife, taba ve ördek başı yeşili moda. Daha pastel renkleri tercih ediyorlar. Eşarplarını da genellikle düz renk seçiyorlar. Ama kadınlar arasında bir davete katılıyorlarsa en açık, en dekolte kıyafetleri de diktiriyorlar. Çünkü onlar kadın ve kadın her yerde dikkat çekmeyi seviyor. 30 yaş üstü bayanlara genellikle elbise dikiyorum. Çünkü elbisenin daha feminen olduğunu düşünüyorlar. Kıyafetlerinde taş işleme istemiyorlar. Elbiselerinin bağırmamasını ama konuşmasını istiyorlar. Genellikle tekneyle açıldıkları için İslami sosyete haşema giymez.



Dine göre para harcamanIn sınırı var mı?

Ali Bayramoğlu, Eski MÜSİAD Başkanı

Eskiden asosyal bir yapı vardı. Tutuculuk zaman içinde daha modern bir yapıya kavuştu. Ama bu kesime İslami sosyete denmesini doğru bulmuyorum.

Nur Vergin, Sosyolog

Dini vecibelerini yerine getirmekten utanmıyorlar, meşreplerini gizlemeye de gerek duymuyorlar. Zengin olmaları özgüvenlerini arttırdı ve bunu göz önünde yaşamaya başladılar.

Mehmet Şevket Eygi, Milli Gazete yazarı

Birtakım tuzu kuru tesettürlü sosyetik Müslüman hanımlar beş yıldızlı otellerde çaylar düzenliyor, ciplerle geziyor. Ülkede bunca aç varken beş yıldızlı otellerde fink atmak bir Müslümana yakışır mı?

Ali Bulaç, yazar

Bir Müslüman büyük servete sahip olsa dahi servetini dilediği gibi harcama hakkına sahip değildir. Çünkü Kuran açısından baktığınız zaman ferdin veya bir kurumun elinde olsa da aslında topluma aittir.


Haberin Devamı