Gazete Vatan Logo

Hasanbey Çiftliği’nde her şey doğal

Biz şehir insanları için toprağa basmak, tarlalarda dolaşmak, hayvanlarla oynamak terapi gibidir... Geçen hafta sonunu İzmir Bergama’daki Hasanbey Çiftliği’nde geçirdim. TEOG sınavlarından çıkmış kızım Azra’ya da, bana da adeta bir terapi gibi geldi Hasanbey Çiftliği’ni gezmek.

Hasanbey Çiftliği’nde her şey doğal

Fotoğraflar: Dilek Azra ÇİÇEK

Arılar iş başında

2012’de vefat eden Hasan Şentürk’ün kurduğu çiftlikle bugün kardeşi Ahmet Şentürk ve Hasan Bey’in kızı Arzu Şentürk ilgileniyor. Bergama-Çanakkale yolu üzerindeki çiftlikte üretilen ürünler hormonla değil, bombus arılarıyla yani tamamen doğal yöntemlerle dölleniyor. Seralarda kimyasal ilaç kullanmak yerine insan sağlığını tehdit etmeyen fiziksel önlemler alınıyor.

Çiftlikte hormonsuz, doğal ve iyi tarım modelleri uygulanarak üretilen meyve ve sebzelerin, süt ve süt ürünlerinin, tarhana, salça, turşu ve reçellerin çiftçi emeği ile ortaya çıkarıldığı ürünlerden oluşuyor. Özlenilen tat ve doğallığı sunmayı hedefleyen hasanbey.com’da 13 ana kategoride ve kendi içlerinde ayrışan ürünleriyle biber, salça, turşu, bal, reçel, yumurta, peynir, zeytin, zeytinyağı, ekmek, erişte, tarhana ve meyve ürünleri bulunuyor. Hasanbey.com’un tüm ürünlerinde kimyasal yıkama, mumlama tekniği ve hormon bulunmuyor. Tüm ürünler Bombus arısının doğal dölleme yöntemiyle büyütülüyor.

Haberin Devamı

Yüzde 300

Hasanbey.com, 2015 yılında üye sayısını yüzde 300 arttırdı ve 2016 hedeflerinde ise bu sayıyı yüzde 500 olarak yükseltmeyi hedefliyor. 2014 yılında açılan Hasanbey.com, 2015 yılı Altın Örümcek web ödülünü de aldı.

Serbest gezen tavuklar ve özgür mutlu inekler

Çiftlikteki köy tavukları kendi bahçelerinde, her birinin kendine ait 5’er metrekarelik alanlarında özgürce gezerek ve yemlenerek büyüyor. İnekler, doğal otlaklık alanlarında gezerek ve beslenerek mutlu inekler olarak yaşıyor ve sütleri el değmeden sağılıyor. Peynirler ise çiftlikte geleneksel yöntemlerle yapılıyor.

Bergama tulumu damak çatlatıyor

Türkiye’nin; Erzincan tulumu, Kars gravyeri, Balkan kaşarı ve Bursa Mustafakemalpaşa’nın Mihaliç peyniri ile birlikte en kaliteli ve medar-ı iftiharı peynirlerindendir Bergama tulumu. Hasanbey Çiftliği’nde atadan kalma yöntemlerle yapılan Bergama tulumu kesinlikle damak çatlatan cinsten..

Mis kokulu domatesler

İyi tarım yöntemleri uygulanan çiftlikte hem toprak hem de sera üretimi yapılıyor; doğal meyve ve sebze yetiştiriyor.

Haberin Devamı

Bu yetiştirilen ürünler internet üzerinden de tüm Türkiye’ye gönderiliyor. Ürünlerin hepsinde yoğun çiftçi emeği var.

Dalından yeni koparılmış o özlediğiniz kokusu üzerinde esmer, pembe ve kırmızı domatesler; kütür kütür salatalık ve çıtır biberler toprakta ve serada hormonsuz bir şekilde yetiştiriliyor. Siz sipariş verdiğiniz anda dallarından toplanıyor ve aynı gün adresinize gönderiliyor.

Anneanneden özel tarifli doğal ürünler

Çiftlikte doğal ve katkısız yöntemlerle hazırlanan turşular, salçalar, reçelller ve tarhanalara da üretiliyor.

Çiftliğin dağ eteklerinde 65 bin meyve ağacı yer alıyor. Mevsimine gore; erik, armut, kayısı, elma, şeftali ve ayva yetiştiriliyor.