Gazete Vatan Logo

'Bu aşk şampiyonluğa götürüyor'

'Bu aşk şampiyonluğa götürüyor'

2011’den bu yana profesyonel olarak buz pateni yapan İlhan Mansız, partneri Olga Bestandigova ile 2015 Avrupa Şampiyonası’na katılacak. Mansız, Olga’yla aşk yaşadığı haberleri karşısında sessiz kalsa da konu buz pateni olunca anlatmaya başlıyor: “Buzda kendimi hem özgür hem de rahat hissediyorum.”

'Buzda kendimi özgür hissediyorum'

Katıldığı Buzda Dans yarışmasıyla hayatı değişti İlhan Mansız'ın. 2011’den bu yana profesyonel olarak buz pateni yapan Mansız, partneri Olga Bestandigova ile 2015 Avrupa Şampiyonası’na katılacak. Çok sıkı çalışıyorlar.

Buz patenine başlama-nız hep söylendiği gibi 2007’de Buzda Dans yarışmasıyla mı oldu yoksa geçmişten beri bir ilgi var mıydı?

2007´de Buzda Dans yarışmasında hayatımda ilk defa buzun üstüne çıktım ve tabii ki de futbol oynadığım dönemlerde başka sporlara merakım yoktu.

Buzun üzerindeyken neler hissediyorsunuz?

İlk 2 sene hem soğuk hem de sert zemin yüzünden buza her çıktığımda Muhammed Ali ile boks maçına çıkmış gibi hissediyordum, çünkü bir iki kez çok kötü düştüm. Ancak tekniğimi geliştirdikçe buzda hem rahat hem de özgür hissetmeye başladım.


En büyük sıkıntı ne buz pateninde?

En büyük sorun eksik tesis, hoca, zaman, altyapıyı önemsememek, aceleci idareci ve yöneticiler (çok kısa zamanda başarı bekliyorlar oysa ki başarının çalışmaktan önce geldiği tek yer sözlüktür) rol model eksikliği... Sporcular dahi en kestirme yoldan ilerlemek istiyor. Bunlar aslında diğer sporlar için de geçerli, özellikle futbol için. Ayrıca ilginin az olması ve maddi anlamda pahalı bir spor olması nedeniyle bir çok sporcu gerekli çalışmaları yapamıyor.

En zorlandığınız hareket hangisi? İkili kaymak mı tek kaymak mı daha kolay?

Çiftler dalındaki en zor hareket “split twist”. Zorunlu hareketlerin hemen hemen hepsini iyi yaptığımızı söyleyebilirim. Jump tek kayarken daha iyi olabilir ama sadece 2,5-3 senelik kısa bir sürede aslında imkansızı başardığımızı düşünüyorum.

Neden Türkiye’de buz patenine önem verilmiyor sizce?

Sadece Türkiye´de değil birçok ülkede bu sorun var. Buz pateni sadece spor değildir; sanat, spor ve müziği birleştiren ve sürekli mükemmeliyeti gerçekleştirmeye çalışan bir karışım diyebiliriz. Bu yüzden hatayı affetmeyen ve belki de seyircileri bu yüzden biraz uzak tutan bir spor.

2015 Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edeceksiniz. Nasıl hazırlanıyorsunuz?

Geçen sene sadece 2 yarışmaya katıldık ve 2. Avrupa Şampiyonası için gerekli minimum puanı ( kısa program için) aldık. Daha sonra çesitli nedenlerden dolayı 8 ay gibi bir ara verdik ve Ağustos başı Milli Takım kampına katıldık. Avrupa Şampiyonası 25 Ocak’ta Stokholm´de düzenlenecek ve biz yaklaşık 3-5 yarışmaya katılıp uzun programdaki gerekli minimum puanı almak için yarışacağız. Normalde günde 2-3 defa olmak üzere haftanın 6 günü 50 dakika buz üzerinde ve her idman öncesi 40 dakika ısınma ve ofis çalışması yapıyoruz. Bunun dışında kondisyon, yoga ve ağırlık çalışmaları da oluyor.

Nasıl besleniyorsunuz?

Sebze, balık, lif, protein ve tam tahıl ağırlıklı bir beslenme programı uyguluyoruz.



Futbol maçı izlemiyorum

Ne sıklıkta geliyorsunuz Türkiye'ye? Sizi artık pek göremiyoruz…

Yılda 1-2 kez. Çünkü antreman programı daha fazlasına müsade etmiyor.

Bir ara oyunculuğu denemiştiniz. Devamı neden gelmedi? Oyunculuk yeniden olabilir mi?

Hayır bundan sonra sadece sporun içinde olmak istiyorum. Buz pateni projesini bu sene Avrupa Şampiyonası’na katılıp ( bu bile büyük bir başarı sayılır ) bitirdikten sonra yine spor ile ilgili farklı projelerde çalışmalarım sürecek.

Futbol oynamayı özlüyor musunuz?

Hayır, her şey zamanında güzel.

Şu an futbol oynayanları izlerken ne hissediyorsunuz?

Futbolu bıraktıktan sonra pek fazla futbol izlemedim. Antremanlardan arta kalan pek vaktim yok.

Sportif direktör olmak isterim

Bugün “gel Beşiktaş’a teknik direktör ol” deseler...

Teknik direktör olabilmem icin UEFA A-Lisansım ile 2 sene çalışmam gerekiyor. Genel olarak teknik direktörden ziyade sportif direktör bana daha uygun... Sporda henüz profesyonelliği yakalayamadık, o yüzden benim çalışabileceğim şartların oluşması çok zor.

Maalesef futbol hayatınızı sakatlıklarınız nedeniyle bıraktınız. Peki buz pateninde de sakatlık yaşamaktan korkmuyor musunuz?

Futbol hayatım bittikten sonra 2 sene boyunca haftanın 4-5 günü dizimden tedavi oldum. Bu sayede şimdi tekrar spor yapabiliyorum. En son Nisan’da sağ dizimden beşinci ameliyatı oldum. Doktorum 5 sene içinde yapay diz kapağına ihtiyacım olacağını söyledi.

Eski şaşalı, fazla popüler yıllarınızı özlüyor musunuz?

Hayır, hayatımdan çok memnunum.

En büyük keşkeniz nedir?

Türkiye’de dizimden ameliyat olmasaydım keşke... Futbol hayatım bu kadar erken bitmeyecekti ve yapay dize belki 60'lı yaşlarda ihtiyaç duyacaktım. İki yerden menisküs yırtığım vardı. Eğer o yırtık dikilmiş olsaydı sahalardan bir on gün daha fazla uzak kalacaktım ama uzun vadede bu kadar hasar oluşmayacaktı. Erken dönmem için iki yırtıktan birini temizlediler ama diğerini bırakıp ( bunu dahi benden gizlediler ) fizik tedavimi başlattılar. Aradan 3 hafta geçmesine rağmen dizimde ameliyat öncesi olan ağrılar kesilmedi. Onun üzerine Almanya´daki doktora gittiğimde gerçeği öğrendim ve ikinci ameliyatı olmak zorunda kaldım.

Çok mu dikbaşlısınız?

Asi bir ruhum var, haksızlığa dayanamıyorum.