Gazete Vatan Logo

Coronavirüs (Korona) nedir? (DSÖ kriz masası çağrısı yaptı)

Çin’de Akciğer hastalığına neden olan Corona isimli bir virüs ortaya çıktı. Çin'de ortaya çıkan Coronavirüsü tehlikesi ise devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, ölümlere yol açan hastalık nedeniyle Cenevre'de kriz zirvesi düzenlenmesi çağrısında bulundu. Virüsün ortaya çıktığı Hubey eyaletinin Vuhan kentinden Çin ana karasındaki diğer 20 şehre yayıldığının kaydedildi. Virüs, yılbaşından bu yana Vuhan'da 1343, diğer 20 şehirde de 116 kişiye bulaştığı tahmin ediliyor. Biz de Coronavirüsü hakkında merak edilenleri derledik. Coronavirüsü nedir, belirtileri nelerdir?

Coronavirüs (Korona) nedir? (DSÖ kriz masası çağrısı yaptı)

Çin’de Akciğer hastalığına neden olan Corona isimli bir virüs ortaya çıktı. Coronavirüsünden kaynaklanan salgın, 2002 ve 2003'te yüzlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) salgınını hatırlattığından ülkede endişeye yol açtı. Çinli yetkililer, gizemli hastalığa ilişkin yapılan ilk incelemelerin, hastalığın SARS, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), influenza, kuş gribi ve adenovirus olmadığını ortaya koydu. Peki, Coronavirüsü nedir? Coronavirüsü belirtileri ve tedavisi nasıldır?

CORONA (KORONA) VİRÜSÜ NEDİR?

Coronaviridae ailesinden hayvan ailelerinde bulunan bir RNA virüsüdür. Solunum, sindirim ve boşaltım organlarını etkileyen virüs daha çok ilkbahar ve sonbaharda etkindir. Aslında Coronavirüsü kedilerin sıklıkla karşılaştığı bir virüstür. Mutasyona uğramadan öldürücü olma riski neredeyse yok gibidir. Virüs kediden kediye temas yoluyla geçer, yayılma yoluysa genelde dışkıdır. Kedilerin neredeyse yarısı bu virüsle hayatlarında bir kez karşılaşırlar. Bu oran kedilerin toplu yaşadığı yerlerde daha da artar. Tanı testlerinde ise kedilerin metabolizmalarının virüse karşı oluşturduğu metabolik maddeler [antibody düzeyi (titer seviyesi)] ölçülebilir. Belirtiler genelde ateş, ishal ve halsizlik şeklinde olur. Ama neredeyse yüzde yüze varan oranlarda kediler bu virüsün hastalığını yenebilirler. Virüsün yayılması genelde "dışkılama > dışkıyla temas > tüy yalama" şeklinde olur. Düşük bir olasılık da olsa hava yolu da bulaşma yolları arasındadır. Corona virüsünün kedilerin rahatça atlattığı bu hastalığı, virüsün mutasyon geçirmesiyle ölümcül FIP'e dönüşür.

Haberin Devamı

Bilimsel görüşlere göre Coronavirüsü yüzde 2 ila yüzde 10 oranlarında FIP virüse dönüşür (FIPV). Bu mutasyonun nasıl gerçekleştiğine dair viroloji bilimi kesin veri sunamamaktadır. Şu halde Corona virüsünü kapan kedilerin yüzde 92-yüzde 98'i basit belirtilerle hastalığı atlatırken geri kalanlarda hastalık öldürücü FIP'e çevirmektedir. Corona virüsünün mutasyon geçirmiş hali olan FIP virüsü, FIP hastalığına neden olur.

Haberin Devamı

CORONA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ

İştahsızlık ve kilo kaybı

Ateş

Halsizlik ve durgunluk

Karın bölgesinin şişmesi

Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi

Solunum sorunları ve nezle

Denge sorunları

Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI

ABD’li Uzman Dr. William Schaffner, ölümcül Corona virüsünden korunmanın yollarını şöyle açıkladı;

* Öksüzen ve hapşıran insanlardan uzak durun.

* Hastalıktan korunmak için maske kullanın.

* Özellikle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla temas etmeyin.

* Hijyen kurallarına dikkat edin.

* İnsandan insana da bulaşabilen virüsün semptonlarını görürseniz en yakın hastaneye başvurun.

Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvanlarla “korunmasız/açık” temastan sakınılmasını, etlerin ve yumurtaların iyice pişirilmesini ve soğuk algınlığı ya da nezle türü belirtiler gösteren insanlarla yakın temastan kaçınılmasını tavsiye ediyor. Solunumla ilgili semptomlar, ateş, öksürük, nefes darlığı ve güç nefes alma enfeksiyon belirtilerinden bazıları olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

20 ŞEHRE YAYILDI

South China Morning Post gazetesinde yer alan habere göre, Hong Kong Üniversitesi’nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile çalışmalar yürüttüğü Bulaşıcı Hastalık Epidemiyolojisi ve Kontrolü Merkezi tarafından yapılan çalışmada, salgının resmi olarak bildirilen rakamlardan daha fazla kişiyi etkilediği öne sürüldü.

Yeni koronavirüsün, virüsün ortaya çıktığı Hubey eyaletinin Vuhan kentinden Çin ana karasındaki diğer 20 şehre yayıldığının kaydedildiği çalışmada, bu virüsün, yılbaşından bu yana Vuhan'da 1343, diğer 20 şehirde de 116 kişiye bulaştığı tahmininde bulunuldu.

Çalışmada ayrıca, 31 Ocak'a kadar ana karadaki 5 büyük şehirde en az 10 yeni vakanın ortaya çıkacağı tahminine yer verildi.

Çalışmanın lideri Profesör Gabriel Leung ve ekibi, Çin dışı ülkelerde görülen 4 vakayı temel alarak, Vuhan'daki tahmini vaka sayısını hesapladı.

Vuhan'daki tahmini sayı, daha sonra Çin'in diğer bölgelerine yayılan vakaların sayısını hesaplamak için kullanıldı.

Haberin Devamı

ÇİN YENİ YILI'NDAKİ SEYAHAT YOĞUNLUĞU VİRÜSÜN YAYILMASINI ARTIRABİLİR

Araştırmacılar, 2019'da Çin Yeni Yılı kutlamaları sırasında Vuhan'dan diğer ana kara şehirlerine hava, tren ve kara yoluyla seyahat eden yolcu sayısı rakamlarından yola çıkarak, bu yıl için ile 10 Ocak - 18 Şubat arasındaki seyahat yoğunluğu sırasında hastalığın ne kadar yayılabileceğini değerlendirdi.

Çalışmada, salgının tek kaynağının Vuhan olacağı ve virüsün kontrol altında tutulduğu varsayımında dahi Pekin, Şanghay, Çongçing, Guangcou ve Şıncın kentlerinin her birinde, tatil dönemi öncesi ve sonrasında ortalama 2'şer vaka görülebileceği öngörüsünde bulunuldu.

Leung, modellemenin virüse bağlı vaka sayılarının gelecek haftalarda artacağını gösterdiğini ancak salgının, önlemler alındıkça yavaş yavaş ivme kaybedeceğini belirtti.

Halka paniğe kapılmamaları çağrısı yapan Leung, ilgili tüm sağlık çalışanlarının tetikte olması gerektiği uyarısında bulundu.

YENİ KORONAVİRÜSTEN KAYNAKLANAN SALGINDA 6 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, koronavirüsün dün itibarıyla 77 kişide teşhis edildiğini, ülke genelinde vaka sayısının 291'e çıktığını bildirmişti.

Yeni vakaların 72'sinin Hubey eyaletinde, 2'sinin Şanghay'da, 3'ünün Pekin'de yaşadığı ifade edilmişti.

Zatürre benzeri hastalığa yol açan yeni koronavirüsten kaynaklanan salgında 6 kişinin hayatını kaybettiği ve bu kişilerin, Vuhan kentinden olduğu kaydedilmişti.

Çin'de 25 Ocak itibarıyla başlayacak Çin Yeni Yılı (Bahar Bayramı) dolayısıyla tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen milyonlarca kişi için de risk oluşturuyor.

Ulusal Sağlık Komisyonunca salgını araştırmak üzere görevlendirilen uzman ekibin lideri Zong Nanşan, dün yaptığı açıklamada, zatürre benzeri hastalığa neden olan virüsün, insandan insan geçebildiğini belirtmişti.

Guangdong eyaletindeki 2 kişiye virüsün aile üyelerinden bulaştığının tespit edildiğini aktaran Zong, söz konusu iki kişinin, hastalığın ortaya çıktığı Vuhan kentine gitmediğini ancak aile üyelerinin bu kentten dönmesinin ardından hastalığa yakalandıklarını ifade etmişti.

Virüsün tespit edildiği hastalarla ilgilenen bazı sağlık çalışanlarında da virüse rastlandığı bilgisi paylaşılmıştı.

KUZEY KORE "KORONAVİRÜS" NEDENİYLE YABANCI TURİST GİRİŞİNİ GEÇİCİ DURDURDU

Kuzey Kore, Çin'de zatürreye benzetilen "gizemli" hastalığa neden olan yeni bir koronavirüs salgının ortaya çıkması üzerine, yabancı turistlerin ülkeye girişini geçici durdurdu.

Merkezi Çin'de bulunan seyahat şirketi "Koryo Tours", internet sitesinde yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin, koronavirüsün yayılmasını önlemek için sınırlarını geçici olarak turizme kapattığını, bunun, şirketin Kuzey Kore'deki ortakları tarafından doğrulandığını duyurdu.

Bir diğer seyahat şirketi "Young Pioneer Tours" da internet sitesinden yaptığı paylaşımda, Kuzey Kore'nin bir sonraki duyuruya kadar yabancı turistlere sınırını geçici kapatma kararı aldığını bildirdi.

"Uri Tours" da Kuzey Kore'nin, koronavirüsün yayılmasına karşı tedbir amacıyla yurt dışından ülkeye yapılacak seyahatleri askıya aldığının, şirketin Pyongyang'daki ortakları tarafından doğrulandığını bildirdi.

Şirketin internet sitesindeki açıklamada, Kuzey Kore'ye yönelik seyahatlerin askıya alınma sürecinin ne kadar devam edeceğinin ve hangi protokollerin uygulanacağının henüz bilinmediği kaydedildi.

Kuzey Kore'ye giden yabancı turistlerin çoğunu Çinliler ya da Çin üzerinden ülkeye seyahat eden kişiler oluşturuyor.

Kuzey Kore'de, Çin'de ortaya çıkan yeni koronavirüs vakasına rastlandığına dair herhangi bir bilgi paylaşılmadı ancak devlet medyası, salgına ilişkin farkındalığın artırılmaya çalışıldığını bildirdi.

Çin'de virüs nedeniyle 9 kişi hayatını kaybetmişti

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde aralık ayında ortaya çıkan yeni koronavirüsü 440 kişide tespit edilmiş, virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 9’a yükselmişti.

Virüsün bulaştığı kişilere temas eden 2 bin 197 kişiden 1394’ü müşahede altına alınmıştı.

Vuhan kentinden ülkenin diğer eyalet ve kentlerine gidenler aracılığıyla yayılan virüsün, başta "bulaşıcı olmadığı" açıklaması yapılsa da bundan etkilenen ve hayatını kaybedenlerin sayısının artmasıyla Çin hükümeti virüsün bulaşıcı özelliğinin kesin olduğunu bildirmişti.

Vuhan kentinden ülkedeki diğer şehirlere sıçrayan virüs Güney Kore, Japonya, Tayland, Avustralya ve ABD’ye seyahat eden yolcular aracılığıyla ülke sınırlarını aşmıştı.