‘Bibi’nin zaferi ne anlama geliyor?

Herkesin ‘kaybedecek’ dediği Netanyahu, sandığa 48 saat kala yaptığı ve söyledikleriyle bir seçimden daha zaferle ayrılmayı başardı. Siyasi ikbalini sağlamak için, ‘Filistinliler’e devlet kurdurmayacağım’ sözü verdi. Yerleşke inşaasına son hızla devam edeceğini söyledi. Hatta seçime blok halinde giren Arap Listesi’nin Norveç hükümeti tarafından kendisini devirmek için finanse edildiğini dahi iddia etmekte sakınca görmedi. Ve başarılı da oldu. Aşırı sağa kayan oyların büyük bir kısmını kendisine çekmeyi başardı. Peki ne pahasına? Başlık başlık bakalım...

İÇ POLİTİKA: Milliyetçi söylemle belki oyları aldı ama ekonomik problemler başını fena halde ağrıtacak. Ortalama kişi başına geliri 39 bin dolar olan İsrailliler, ceplerindeki paranın azalmasına tahammül etmez. Netanyahu bunu çok iyi biliyor. İşi zor.
ABD: Obama ile Netanyahu birbirinden nefret ediyor. Bu çok açık. Obama’nın 2 yıl daha görev süresi var. Netanyahu, özellikle barış masasına oturmama vaadiyle aslında tam da ABD’de Obama muhalifi Cumhuriyetçiler’i memnun etti. İsrail lideri cebindeki bütün parayla Cumhuriyetçi bir Başkan’ın seçilmesine oynadı. Bu kumarı gerçek olana kadar Obama’nın İsrail için BM Güvenlik Konseyi’nde ABD tarafından defalarca uygulanan veto kartından vazgeçmemesi için dua edecek.
TÜRKİYE: Konuştuğum İsrailli kaynaklar, Netanyahu görevde olduğu sürece bir Ankara-Tel Aviv yakınlaşmasını mümkün görmiyor. ‘Herzog seçilse olabilirdi’ görüşü hakim.
AB: Aynı kaynaklara göre İsrail, en büyük zararı Avrupa tarafından özellikle ekonomik anlamda görecek. Zaten birçok ülke Filistin’i devlet olarak tanımak konusunda meclislerinde karar aldı ve alıyor. Bunlar devam edecek. Önde gelen birçok Avrupa ülkesi İsrail mallarına boykot uygulayabilir, ihaleler iptal olabilir. Bu da Netanyahu’yu Çin’e daha fazla yakınlaşmaya zorlayacak.
FİLİSTİN: Netanyahu, ‘Filistin devletini asla kurdurtmam’ diye seçimi kazanırken aslında Filistinliler için kötülük değil iyilik yaptı. Filistin yönetimi artık tüm dünyanın gözünde daha da mağdur konuma geldi. Barış istemeyen tarafın İsrail ve Netanyahu olduğu algısı realize oldu. Filistin yönetimi tüm uluslararası temaslarında bu kartı oynayacak.
Sonuç olarak, Netanyahu seçimi kazandı. Belki de ‘en kötü senaryo’ gerçek oldu. Ama Netanyahu İsrail’de siyasete damgasını vurmuş bir isim ve ABD’de Cumhuriyetçiler’le bağları ve Yahudi lobisinin desteği olduğu sürece koltuğunu koruyacak. Ama bu seçim sonucuyla asıl olan İsrail’de barış isteyenlere oldu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR