SORU: Rüyamda Allah’ın benimle konuştuğunu gördüm. Kesinlikle bir görüntü içerisinde değildi. Sadece beni ciddi anlamda etkisi altında bırakan bir sesle konuştu. Bir takım uyarılarda bulundu ancak hatırlamıyorum. Bunu yorumlamanız mümkün mü?
CEVAP: Bizim din adamlığımız, Kur’ân bilgilerini ve Peygamberin yaşam tarzını insanlara açıklamaktır, rüya yormak değil. O bambaşka bir ilim. Benim o dalda uzmanlığım yok. Ancak bildiğim kadarıyla sizin ruhunuz Allah’a yakınlık kuracak derecede temizlenmiş, arınmış. Gördüğünüz sadece ruhsal bir temessüldür. Hâşâ Allah insan veya herhangi bir mahluk gibi değildir. O, hiçbir şeye benzemez. Yalnız bazı kullarına insan şeklinde görüntü verir. Nitekim Hz. Peygamber’in de “Ben Rabbimi bir delikanlı şeklinde gördüm” dediği rivayet edilir. Görünen Allah’ın zatı değildir. Çünkü Allah’ı, Allah’tan başka kimse göremez.
Yüce Allah, kendisini görmek isteyen Hz. Musa’ya, “Sen beni göremezsin. Şu dağa bak. Eğer o benim tecellime dayanırsa sen de beni görebilirsin” demiş ve Allah’ın görüntüsü karşısında dağ paramparça olunca Musa bayılıp düşmüş. Sonra da söylediği sözden ve gösterdiği cüretten ötürü Allah’a yönelip af dilemiştir. Rüyada gördüğünüzün bizzat Allah olduğunu düşünmeyin. O, sadece Hakk’ın size yakınlığını belirten bir vizyondur. Biz buna temessül (şekle bürünme) deriz. Siz bu saflığınızı bozmamaya gayret edin. Allah’ın emirlerine göre yaşayın. Allah size diyor ki: “Ben sana yakınım. Seninle iç içeyim. Sana senden yakınım. Beni unutma, gaflete dalma. Nefis dizginini salma. Hep benimle olmaya ve benimle yaşamaya çalış.” Bildiğim kadarıyla size verilen mesajın anlamı budur.
Onlar için dua edin
SORU: Allah’ın şehitlere manevi yardımları nelerdir? (Muharrem Armağan)
CEVAP: Şehit mezarları için ayrı bir ziyaret yöntemi yoktur. Ölen herkes ahirette yerini bulmuştur. Burada onlar için şu yapılacak, bu yapılacak diye bir kural yok. Yapılacak tek şey var, onlar için dua etmek. Ama şu kadar Yasin, bu kadar Kur’ân, şu sure, bu
sure okunacak diye bir şey söz konusu değil. İsterseniz “Görünmez Âlem’in İzleri” adlı eserimi okuyun. Size ışık tutacaktır.

