SORU: Bir kişi, “üçten dokuza şart olsun boşadım” derse talak vaki olur mu?
CEVAP: Kur’ân ve sünnetin anlattığı boşama şekli şöyledir: Neye niyet ederse etsin, kadın ancak üç ay içinde boşanabilir. Her ayda bir talak verilebilir. Bir ay içinde 50 kere boşsun dense o yine sadece bir talak sayılır. Boşamak isteyen, karısının âdetinden sonra onunla hiç temas etmeden bir kez boşsun veya boşadım der. Ona dokunmaz. Kadın âdet görüp ikinci temizlik süresine girince yine onunla temas etmeden boşar. Kadın tekrar âdet görüp üçüncü temizlik süresine girer. Adam boşamaya kararlı ise bir kez daha boşar. Böylece üç boşama tamamlanmış olur. Kadın tekrar âdet görünce artık adamla bütün bağları kopmuş olur.
Ama henüz üç ay dolmadan sözünden vazgeçen veya karısını öpen veya onunla ilişkiye giren kimsenin boşaması geçersiz olur. Nikâh bağları devam eder. Öyle bir tek sözle kadın boşanmaz. Bu çocuk oyuncağı veya kızgınlıkla yapılacak bir şey de değil. Kesin karar ve düşünceyle yapılacak bir iştir. Ama maalesef Kur’ân’ın söylediği bir kenara atılmış, insanların yorumları dinleştirilmiş ve böylece Kur’ân’ın talak emri değil, insanların görüş ve yorumları üste çıkarılıp uygulanmış, bu da yok yere ailelerin sönmesine, talakın da gülünç duruma düşmesine neden olmuştur.
Namazda Mushaf’a bakarak okumak dinen sakıncalı mı?
SORU:Yeni namaza başlıyorum. Bazen sureleri karıştırdığım için bir kâğıda yazıp namaz kılarken yanıma koyuyorum. Tabii şaşırdığım yerde bakıyorum göz atıyorum. Tam olarak öğrenene kadar bu şekilde namaz kılmam yanlış mı?
CEVAP: Namaz surelerini iyi ezberlemeyen, bakarak okuyabilir. Hz. Ayşe’nin Ramazan imamı, Mushafa bakarak okuyor ve namaz kıldırıyordu. Sizin yaptığınız uygundur. İyice ezberleyene kadar bakarak okumakta bir sakınca yok. Suudi Arabistan’da birçok imam, teravihte Mushafı eline alır, bakarak namaz kıldırır. Önemli olan kişinin kalbini Allah’a vermesidir. Unuttum mu unutmadım mı gibi düşünme yerine bakarak rahat rahat okumak ve huzurla namaz kılmak daha iyidir.
Yorumlar öne çıkarılıyor
Haberin Devamı

