SORU: 1- Kur’ân’ın mealini devamlı okuyorum. Allah’a inanıyorum. Kur’ân’ın meali yazılırken değişiklik yapılmış olabilir mi? Yoksa Kur’ân’ın aynısı mı ya da ona yakın mı? Kısacası Kur’ân’daki gerçekleri öğrenmek istiyorum. 2- Namazın 5 vakit olduğunu biliyorum. Ben sadece sabah ve akşam kılabiliyorum. Bu yüzden vicdanım rahat değil. Ne yapabilirim? 3- Gençlerimiz Allah inancından uzak yetişiyor. Onlara dinimizi katı kurallarla değil, sevgiyle nasıl anlatacağız? (Ruhcel Cengiz)
CEVAP: 1- Kur’ân mealleri 100’ü aştı. Siz hangisini okuyorsunuz bilmiyorum. Ama kimse bile bile Kur’ân’ın anlamını değiştiremez. Mealler birbirine benzer. Neticede Arapça ayetlerin çevirisidir. Mealler elbette Arapça ayetlerin bütün inceliklerini yansıtmaz ama yüzde 85-90 anlamını verir. Bu da çok yararlıdır, hiç anlamamaktan ise kısmen de olsa anlamak daha iyidir.
2- Namaz 5’tir ama Kur’ân’da anılan namaz vakitleri 3’tür. Bunlar da sabah, akşam ve gece vakitleridir. Ancak Peygamberimiz Kur’ân’da anılmamasına rağmen öğle ve ikindi vakitleri de kıldırdığı için 5’tir. Peygamberimiz öğleyle ikindiyi, akşamla yatsıyı özellikle yolculuklarda birleştirerek kılmıştır. 3- Elbette insan doğası sertlikten, katılıktan hoşlanmaz. Peygamberimiz de ürkütmemeyi, kolaylaştırmayı emretmişlerdir. Aslında din kolaydır ama insanlar yorumlarıyla zorlaştırdılar onu.
Evin ve arabanın zekâtı ödediğiniz vergilerdir
SORU: Eşim memur, ben de serbest çalışıyorum. Aylık gelirimiz yaklaşık 2500 YTL. Ev kendimizin. İki arabamız var. Bankada da 15 000 YTL tasarrufumuz bulunuyor. Bu arada borç da ödüyoruz, devlete vergimizi de ödüyoruz. Ne kadar zekat vermemiz lazım? (Ahmet Ege)
CEVAP: Borcunuzu çıkardıktan sonra geriye kalan 2.500 YTL veya daha fazla olduğu takdirde bunun üzerinden bir yıl geçmişse yani bir yıl boyunca bu kadar paranız olmuşsa bunun yüzde 2.5’ini zekât olarak vereceksiniz. Eve, arabaya zekât düşmez. Onların zekâtı, ödediğiniz vergilerdir.

