Erzurumlu İbrahim Hakkı özetle der ki: "Varın yok olması, yokun var olması mümkün değildir. Var daima var, yok da daima yoktur. Var, bir mertebeden diğer mertebeye, bir halden diğer hale geçebilir. Allah'ın emriyle felekler ve yıldızlar hareket edip dört unsur (eleman istihale - evrim) ile birbirine karışmış, unsurların izdivacından (karışımından) önce madenler, ondan bitkiler, hayvanlar vücuda gelmiş ve hayvan kemalini bulunca insan meydana gelmiştir. Madenlerle bitkiler arasında ara varlık mercandır; bitkilerle hayvanlar arasında ara varlık hurmadır; hayvanlarla insanlar arasında ara varlık maymundur. Zira cümle a'zâsı, kıl ve kuyruktan başka içi dışı insana benzer. Aracıların varlığının hikmeti şudur ki, her biri kendi mertebesinin aşağısından en yükseğine vasıl olup varlıklar mertebesi bir düzenle sıralanıp insan mertebesinde son bulur. Gaye, devr-ü zemânın tetimmesi, cihanın özü olan insanın meydana gelmesidir."
(Bitti)
İsa'ya dinin ruhu vahyedildi
Soru: Hıristiyan aleminin kutsal kitabı incil, İsa'ya hangi yaşında indirildi? İsa ne zaman Hıristiyan oldu? 7 Nisan Cuma 30 yılında çarmıha gerildiğini okumama rağmen bazı din adamları 34 yaşlarında öldü diyorlar. Peki doğum tarihi "0" değil mi? (Neriman Bezmez)
Cevap: Hz. İsa bir İsrailoğlu'dur, Yahudi'dir ve teyzesinin kocası Hz. Zekeriya'nın gözetiminde bir din adamı olarak yetişmiştir. O, yeni bir din getirme iddiasında bulunmamıştır. Onun misyonu Musa dininin çarpıtılmış yanlarını düzeltmek, dini asıl ruhuna kavuşturmaktı. Bunu kendisi açıkça söylemiştir. Hıristiyanlık diye bir din getirmedi. Çünkü Jesus Christus, Hz. İsa'nın adıdır. Christian; İsacılık, İsa'nın yolu anlamına gelir. Demek ki Hıristiyanlık, Hz. İsa'nın hayatında kurduğu bir din değil, kendisinden sonra onun fikirlerine verilmiş bir addır. İsa'nın ölümünden sonra vücut bulmuş bir dindir.
Hz. İsa'nın dikte ettirdiği bir İncil yoktur. Ona dinin ruhu vahyedildi. O, vahiylerini yazdırmadı fakat etrafına vaazlarla anlattı. Bildiğime göre 33 yaşında idama mahkûm edildiyse de Allah onu kurtarıp başka bir yere götürdü. Orada gizledi, sonra vefat ettirdi. Onun ruhu da her peygamber gibi Allah'ın katına çıktı. Onun vefatından sonra havarileri (öğrencileri), İsa'nın anlattıklarını, yazdıkları mektuplarla çevrelerine duyurdular. İşte bu mektupların derlenmesiyle İnciller meydana geldi. Yüzlerce İncil oluşmuştu. Bizans İmparatoru Constantine, 325 tarihinde Hıristiyan din adamlarını İznik'te topladı. Bu toplantıda yüzlerce İncil arasından sadece dördü doğru kabul edildi, diğerleri reddedildi.
(Devam edecek)
'Varın yok olması mümkün değildir'
Erzurumlu İbrahim Hakkı özetle der ki: "Varın yok olması, yokun var olması mümkün değildir. Var daima var, yok da daima yoktur
Haberin Devamı

