Tuvalette şarkı söylemek edebe aykırı

Banyo ve tuvalette müzik dinlemek yahut şarkı söylemek günah değil ama tuvalette şarkı söylemek edebe (görgüye) aykırı bir davranıştır

Haberin Devamı

Soru: Merhaba Süleyman Bey. Benim adım Zeynep, 16 yaşındayım. Merak ettiğim bazı konular var. Beni aydınlatırsanız sevinirim.

1) Banyoda, tuvalette müzik dinlemek ya da şarkı söylemek günah mı?

2) Sabah ezanı okunurken ezanı duyunca yataktan kalkıp ezanın bitmesini beklemek zorunda mıyız? Bunun da günah olduğunu duymuştum.

Cevap: 1) Banyo ve tuvalette müzik dinlemek yahut şarkı söylemek günah değil ama tuvalette şarkı söylemek edebe (görgüye) aykırı bir davranıştır.

2) Sabahleyin ezan okunurken kalkıp ezanı dinleme zorunluluğu yoktur. Ezan namaza çağrıdır. Ezanı duyan kimse, hemen o anda olmasa da vakit içinde kalkıp sabah namazını kılmalıdır. Kalkıp kılmazsa günah işlemiş olur.

"Allah'tan başka ilâh yoktur"
Soru: Sayın hocam, sorum "tanrı" kelimesiyle ilgili. Benim bildiğim kadarıyla tanrı kelimesi cahiliye devrinde yaşayan insanların putlara tapınırken kullandıkları bir isimdi. Ancak Yüce Allah'ın 99 ismi arasında bulunmuyor. Günümüzde bazı kurumlar ve kişiler bu ismi Allah ismi ile eş anlamlı olarak kullanıyor. Örneğin yemek yemeden önce Allah'a hamd olsun yerine, Tanrı'ya hamd olsun diyorlar. Bu kelimeyi kullanmak doğru mu? Günah derecesi var mıdır? Dursun Akaslan

Cevap: Sizin bu konudaki bilginiz eksik. Cahiliye döneminde Araplar ilâh kelimesini hem putlar, hem de Allah için kullanırlardı. Kur'ân'a göre putlara İlâh denemez. İlâh tektir, o da Allah'tır. Kur'ân, Allah hakkında ilâh ismini de kullanır. "Lâilâhe illâ hû: Allah'tan başka İlâh yoktur" demektir. Yani İlâh, Allah'ın isimlerinden biridir. Gelelim Türkçe'ye. Türkçe'de Tanrı, Allah anlamında kullanılır. Her dilde Allah'ın özel bir adı vardır. İranlılar Khodâ, İngilizler God, Almanlar ise Gott der. Türkçe'de Tanrı da Allah yerinde kullanılır. Nitekim beş yüz bin yıl önce yazılmış olan kitaplarda Allah için Tanrı sıkça kullanılır. Süleyman Çelebî'nin Mevlidinde de "Tanrı'dan yüz bin dürûd île selâm" sözü geçer. Tanrı demenin hiçbir sakıncası yok. Yalnız tanrı müşterek bir isimdir. Allah için kullanıldığı gibi putlar için de kullanılır. Bu durum kelimeyi kullananın niyetine bağlıdır. Ama Allah, sadece 'Yüce Yaratıcı'nın özel adıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR