Türk ulusu İslâmiyet'le bütünleşmiştir

Murat Hiçyılmaz'ın sorusu aslında önyargının açığa vurulmasıdır. Bir kere "Allah her ulusa kendi diliyle konuşan peygamber gönderir" sözü benim değil, İbrahim Suresi'nin 4. ayetinin anlamıdır

Haberin Devamı

Soru: Bir okuyucunuzun sorusunu yanıtlarken "Allah her ulusa kendi dilini konuşan peygamber gönderir ve kendi diliyle kitap indirir" diyorsunuz. Türk ulusuna Türkçe konuşan bir peygamber geldi mi? Türkçe bir kitap indi mi? (Murat Hiçyılmaz)

Cevap: Murat Hiçyılmaz'ın sorusu aslında önyargının açığa vurulmasıdır. Bir kere "Allah her ulusa kendi diliyle konuşan peygamber gönderir" sözü benim değil, İbrahim Suresi'nin 4. ayetinin anlamıdır. Evet Allah, uluslara gönderdiği peygamberleri, kavimleri arasından seçmiş ve ulusun diliyle kendilerine mesaj göndermiştir. Aksi takdirde peygamberle toplum arasında iletişim sağlanamaz ve elçi göndermenin anlamı da kalmazdı. Bu ifadem mahalli (ulusal) peygamberler için söz konusudur. Ama yepyeni bir şeriat (hukuk düzeni) getirmiş olan peygamberlerin mesajları evrenseldir.

İçerikleri evrenseldir
Hz. Musa, Hz. İsa ve özellikle son peygamber Hz. Muhammed'in mesajlarının dili ulusal ama içeriği evrenseldir. Hz. Musa'nın getirdiği kitabın dili İbranice'ydi ama Tevrat dünya dillerine çevrilmiştir. Hz. İsa Aramice konuşuyordu. Mesajı Aramice'ydi ama daha sonra İnciller Latince yazıldı ve İsa dini Avrupa'ya, Afrika'ya yayıldı. Her ulus, İncilleri kendi dillerine çevirip okudular.

Hz. Muhammed de ilk önce Araplara gönderildiği için ona Arapça mesaj verildi. Çok geçmeden bu mesaj dünya dillerine çevrildi. Büyük ilahi dinler, dil itibariyle değil, içerik itibariyle evrenseldir. Hatta felsefi, bilimsel düşünceler de dil itibariyle böyledir. Mesela Marx, Capital'i Almanca yazdı ama o fikirler Avrupa'dan çok Rusya'da, Çin'de uygulamaya konuldu.

Kuran, dünyanın ışığıdır
Artık peygamberlik dönemi kapanmıştır. İnsanlığın yeni peygamberlere ihtiyacı yoktur. Son mesaj Kuran'ın içeriği tüm Müslüman uluslara kıyamete dek yeterlidir. O dünyanın ışığıdır. Temelde Arapça olan Kuran mesajı, Türk ulusuna benliğini kazandırmış ve Türk ulusu Kuran mesajıyla özdeşleşmiştir. Avrupalı, Türkler aracılığıyla İslâm ile tanıştığı için İslâm deyince Türklerin dinini algılamaktadır. Türk ulusu İslâm ile bütünleşmiştir. Ben kendini bilen hiçbir Türk'ün Kuran'ı dışlayacağına ihtimal vermem. Ama elbette Kuran mesajının anlaşılıp özümsenmesi için Türkçe'ye çevrilip okunması, anlaşılması gerekir. Son zamanlarda bu yolda oldukça ileri adımlar atılmaktadır.

Okur mektubu
"Çok değerli hocam, Peygamber efendimizin buyurduğu gibi, 'sevdiklerinize sevdiğinizi söyleyiniz' tavsiye ve emri üzerine ben de bir büyüğüm, bir alim ve topluma ışık veren çok değerli bir şahsiyet olarak sizi seviyorum. Üç çocuk annesi kırk yaşında bir ev hanımıyım. İslâmiyet'i öğrenmeye gayret ediyorum. Dinimizin bu mükemmeliyeti benim aklımın alamayacağı muhteşemlikte. Bana sadece Kuran'ı okuyup secde etmek düşüyor.

Tasavvuf kitabınızı ve Kuran mealinizi okudum. VATAN gazetesindeki köşe yazılarınızı her gün takip ediyorum. Televizyonda sizin bulunduğunuz sohbetleri mutlaka izliyor, tavsiyelerinize uymaya gayret ediyorum. Bir kaç ay önce kendini bilmez ve hocalığı şaibeli birinin sizi üzmesi beni çok huzursuz etti. Size sevdiklerinizle hayırlı bereketli ömür diliyorum. Bir duanızda naçizane beni de katarsanız çok mutlu olurum. Rabbimin selamı üzerinize olsun. Songül Uyanık."

Nazik ve duygusal mektubunundan ötürü Songül Hanım'a teşekkür ederim. Biz, bazı kıskanç, ufuksuz insanların saldırılarına alıştık. Ne yapalım üreten kişilerin kaderi bu. Allah'a şükür, bir iki kendini bilmez yanında bize dua eden yüzbinler de var.

Ömrüm oldukça Kuran'ın aydın mesajını duyurmaya çalışacağım. Fikirlerimi olduğu gibi aktarma fırsatı veren VATAN gazetesi yöneticilerine de teşekkür ediyorum. Bize saldıranlar, gizliden gizliye de kitaplarımı, yazılarımı çalıp kendilerine mal ediyorlar. Ama ben milletin sağduyusuna inanıyorum. Size teşekkürlerimi yineler, başarınız, mutluluğunuz ve gönül huzuru içinde olmanız için dualar ederim.

DİĞER YENİ YAZILAR