Tahiyyât, Allah ile söyleşi mi?

Ettehiyyâtü, sadece bir duadır. Bunun, Hz. Peygamber'in, Miraç'ta Allah ile söyleşisi olduğu rivayeti uydurmadır. Peygamber Miraç etmiştir ama Allah'ı görme veya O'nunla karşılıklı söyleşide bulunma diye bir şey olmamıştır

Haberin Devamı

Soru: Namazda okunan ettahiyyâtü duasında geçen ifadelerin peygamberimiz-(s.a.v.)'in Miraç'ta Yüce Allah (c.c) ile bir söyleşisi olduğu doğru mu? (Burhan Bilgiç)

Cevap: Ettehiyyâtü, sadece bir duadır. Bunun, Hz. Peygamber'in, Miraç'ta Allah ile söyleşisi olduğu rivayeti uydurmadır. Peygamber Miraç etmiştir ama Allah'ı görme veya O'nunla karşılıklı söyleşide bulunma diye bir şey olmamıştır. Kur'ân'a göre sadece Hz. Musa, Allah'ın perde arkasından konuşmasını duymuştur. Musa'nın bu tür vahiy alması da karşılıklı diyalog değil, sadece Allah'ın sözlerini duyma şeklinde bir monologdur. Esasen Tahiyyât'in sözlerinin, Peygamberimize ait olduğundan da kuşkum vardır. Çünkü burada, "Esselâmu aleyke eyyuhâ'nnebiyyu ve rahmetullahi ve berekâtuh" (Selam sana ey Peygamber, Allah'ın rahmeti ve bereketleri sana...) deniliyor. Yani diğer insanlar Peygamber'e dua ediyor, saygısını belirtiyor. Peygamber kendi kendine böyle söyler mi? Bunun Allah ile söyleşi olduğu ise sağlam bir delilden yoksundur.

Namaz kılarken dualar Türkçe olarak okunabilir
Soru: Beş vakit namaz kılıyorum, her akşam Yasin ve Mülk Suresi başta olmak üzere çeşitli dualar okuyorum. Bu duaları Türkçe okusam olur mu? Arapça bilmediğim için namaz surelerini anlamıyorum.

Cevap: Kişinin, yapacağı duaları Türkçe okuması daha makbuldür. Dua, Allah'tan istekte bulunmaktır. Manasını bilmediği sözleri tekrar eden kişi, Allah'tan ne istediğini bilmez. O halde makbul dua, anlamı bilinen duadır. Kur'ân'ın anlamını biliyorsanız Arapça orijinalinden okumak elbette makbuldür. Ama anlamını bilmiyorsanız, Arapça kelimeleri yinelemek yerine doğru bir mealden okusanız daha iyidir. Çünkü Kur'ân'ı indiren, söz kalıplarının tekrar edilmesi için değil, anlaşılması için indirmiştir.

Günah kirlerinden arının
Soru: Bir kişiyi öldürmüş ve sivil otoritenin vermiş olduğu cezayı çekmiş bir kimse, öldüğü zaman bu eyleminden dolayı tekrar bir cezaya çarptırılacak mı? (Fethi Avcı)

Cevap: Kur'an-ı. Kerîm'e göre adam öldürmek, ebedi cehennemi gerektiren büyük bir günahtır. Ama tevbe ile Allah, dilerse her günahı affeder. Bu, Allah'ın iradesine bağlıdır. Hiç kimsenin sonucu hakkında hüküm verme durumunda değiliz. Dünyada verilen ceza, toplumda suçu önlemek için Allah'ın cezası ise ruhu günah kirlerinden arındırmak içindir.

DİĞER YENİ YAZILAR