Dünkü yazımda, bir gencin din hakkında ileri sürdüğü düşüncelerinin ne kadar cağ dışı olduğunu anlattım. Bugün de aynı konuya devam ediyorum.
Kur'ân, Kitap ehline, kitaplarını bırakmayı değil, onu doğru dürüst uygulamalarını, onun buyruğunca hareket etmelerini öğütler: "De ki: Ey Kitap ehli, siz Tevrat'ı, İncil'i ve Rabbinizden size indirileni uygulamadıkça bir esas üzerinde değilsiniz..." (Maide: 68)
Kitap ehlinin kötüleri yanında çok iyi insanların da bulunduğunu vurgular: "Ama hepsi bir değildir. Kitap ehli içinde, gece saatlerinde ayakta durup Allah'ın ayetlerini okuyarak secdeye kapanan bir topluluk da vardır. Onlar, Allah'a ve ahiret gününe inanırlar, iyiliği emreder, kötülükten menederler, hayır işlerine koşarlar. İşte onlar iyilerdendir. Yapacakları hiçbir iyilik inkâr edilmeyecektir. Şüphesiz Allah, (günahlardan) korunanları bilmektedir" (Al-i İmran: 113-115), "... İnananlara sevgice en yakın insanlar, 'Biz Hıristiyanlanz' diyenlerdir. Çünkü onlann içlerinde keşişler ve rahipler vardır ve onlar büyüklük taslamazlar. Elçi'ye indirilen(Kur'ân)i dinledikleri zaman, tanıdıktan gerçekten dolayı gözlerinin yaşla dolup taştığını görürsün. Derler ki: 'Rabbimiz, inandık, bizi şahitlerle beraber yaz. 'Biz, Rabbimizin bizi iyiler arasına katmasını umarken neden Allah'a ve bize gelen gerçeğe inanmayalım? Bu sözlerinden dolayı Allah onlara, altlarından ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetler verdi. Güzel davrananlann mükâfatı işte budur" (Maide: 82-85).
Ayrıntı için "Kur'ân Ansiklopedisi" adlı eserimizdeki "İlâhî Dinlerin Ruhbirliği" maddesini okuyunuz.
Organ bağışı sevaptır
Soru: Hocam, bir tarafta Yüce Allah'ın vermiş olduğu emaneti aynen ona götürmek diğer tarafta hasta bir ya da birkaç insanın hayatını kurtarmak var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? (Mehmet Seyhan Demir)
Cevap: Organ bağışı sevaptır. Kişi öldükten sonra bedeni Allah'a gitmeyecek, Allah'a giden ruhudur. Ruh bedenden çıktıktan sonra bu beden toprağın içinde çürüyüp aslı olan toprağa karışacaktır. Herhangi bir organ, toprakta çürüme yerine ona muhtaç bir insana yardım etse daha iyi olmaz mı? "Allah'tan aldığımız bedeni aynen O'na götürmek varken" diyorsunuz. Bu pek de tutarlı bir mantık değil. Ölen kimse, Allah'tan aldığı bedeni aynen O'na götürebilir mi?
Doğarken beden terütaze idi, gül gibiydi. Herkesin sevdiği, sevecen bir varlıktı. Zamanla yıprandı, buruştu, gücü azaldı. Kimi sakatlandı, bir veya birkaç organını kaybetti. Doğumda cıvıl cıvıl olan beden, sonunda feri çekilmiş vaziyette toprağa gitti. Demek ki Allah'ın yarattığı bedeni aynen yaratıldığı biçimde Allah'a götürmek zaten mümkün değildir. Bunu bizzat Kur'ân söylüyor. Bundan dolayı böyle ham düşüncelere kapılıp hayır yapmaktan, insanlara yardım ermekten geri durmamak gerekir. Organ bağışı, en büyük yardımdır. Benim kanaatim budur.
'Size indirilenin buyruğuna uyun'
Dünkü yazımda, bir gencin din hakkında ileri sürdüğü düşüncelerinin ne kadar cağ dışı olduğunu anlattım. Bugün de aynı konuya devam ediyorum
Haberin Devamı

