Şirkin kuyusuna düşenlere uyarılar

Sizin gayet güzel tetkik ettiğiniz gibi Hz. Musa’nın yetiştirdiği Hz. Yuşa veya Nun oğlu Yeşu, Filistin’de yaşamış, İstanbul’a da gelmemiştir. Ama insanlar kabirlere çok meraklı

Haberin Devamı

SORU: Beykoz’dan Anadolu Kavağı’na giderken bir kabir var. Kapı girişinde de Hz. Yuşa ibaresi bulunuyor. Bu mezar 12 metre uzunluğunda. Bu kabri her gün yüzlerce kişi ziyaret diyor. Kimisi Kuran okuyor, kimisi dua ediyor, kimisi de dilek tutuyor. Hz. Yuşa diye isimlendirilen zat İstanbul’a hiç gelmemiş. Peygamber Musa’nın ölümünden sonra hizmetçisi Nun oğlu Yeşua (Hz. Yuşa), Musa’nın misyonunu devam ettirmek için görevlendirilmiş. Hz. Yuşa’nın (Yeşu) 110 yaşında öldüğü ve o zamanki İsrail topraklarında Timnat Seraht’a gömüldüğü bildirilmektedir (Kitab-ı Mukaddes Yeşu Bab: 24 Sahife 241). Bu konuda beni objektif olarak aydınlatır mısınız? (Hidayet Sözen)

CEVAP: Sizin gayet güzel tetkik ettiğiniz gibi Hz. Musa’nın yetiştirdiği Hz. Yuşa veya Nun oğlu Yeşu, Filistin’de yaşamış, İstanbul’a da gelmemiştir. Ama insanlar kabirlere çok meraklı. Putataparlık öyle yüreklere kök salmış ki bu düşünceyi söküp atmak çok zor. Ben o kabri hiç görmedim ama sizin de yazdığınız gibi kabrin 12 metre uzunluğunda olduğunu söylüyorlar. Bu boyda insan olur mu? Daha heybetli görünsün, o yolla daha çok ziyaretçi çeksin diye öyle yapmışlar.

Tabii bundan çıkar sağlıyorlar. Bizim saf insanlarımız da aslında içi boş olan veya Yuşa ile hiç ilgisi bulunmayan bir kabri ziyaret edip Allah’tan isteyecekleri şeyi o kabirden istemekte, böylece sözde ibadet ederken şirkin kuyusuna düşmektedirler. Peygamberimiz bu durumu görseydi, derhal o kabri söküp atardı. Çünkü o büyük Peygamber, nice böyle yatırları yıktırmış, yerle bir etmiştir. Ne diyelim Allah doğru yolu göstersin onlara!

“Ruhül-Kudüs” kutsal ruh demektir
SORU: Ruhül-Kudüs, Cebrail midir yoksa meleklerin hocası olan ayrı bir melek midir? Bazı meallerde Ruhül-Kudüs geçen yerlerde aynı bırakılmış,bazılarında Cebrail olarak çevrilmiş. (Metin Ezer)

CEVAP: Ruhül-Kudüs, kutsal ruh demektir. Cebrail’in bir sıfatıdır. Kuran’ı indiren Cebrail’i, bazı yerlerde Kuran, Ruhül-Kudüs olarak anar. Cebrail, meleklerin en büyüğüdür. Meleklerin hocalığı falan ise uydurma şeylerdir. Meleklerin hocası yoktur. O âlemde okul yok ki hoca olsun. Yüceler âlemini biz bilemeyiz.

DİĞER YENİ YAZILAR