Secde halinde yapılan dualar

Haberin Devamı

SORU: Bir yazınızda “Hz. Peygamber rükûda ve secdede uzun uzun dua ederdi” diye belirtmiştiniz. Rükûdan doğrulurken dua ettikten sonra namaza devam mı ediliyor? Ayrıca (subhan)allah ve (elhamdü)lillah sözcüklerinde parantez içine aldığım kelimelerin manalarını açıklar mısınız? (Faruk Aygen)

CEVAP: Rükû ve secdedeyken dua, normal tesbihlerden sonra yapılır. Bu konuda hadis mecmualarında rivayet edilen dualar vardır. Onlara bakabilirsiniz. İlle Arapça okumak da şart değil. Türkçe olarak içinizden geldiği biçimde dua edebilirsiniz. En makbul dua, secde halinde yapılan duadır. Bu dua subhane rabbiyel-alâ diye tesbihten sonra yapılır. Tabii uzun dediysem dakikalarca sürecek değil. Birkaç cümlelik dualar. Subhan, çok anılan şanı yüce demektir ki bu Allah’ın sıfatıdır. Subhanallah, Allah’ın şanı yücedir, O her türlü eksikliklerden uzaktır. Elhamdü övgü anlamına gelir. Tek başına kullanılmaz. Ondan sonra gelen lillah, Allah için Allah’a özgü demektir. Elhamdülillah, övgü Allah’a özgüdür demektir.


***



Biraz sabırlı olun

SORU:
Kayınvalidemle birlikte oturyorum. Evliliğimiz daha senesini doldurmadan bitmek üzere. Kayınvalidem hayatımıza çok karışıyor. Artık dayanacak gücüm kalmadı. Eşim, “haklı da olsan annem karşısında susacaksın” diyor. Bir kızım var. Onun geleceğini düşünerek Allah’tan sabır diliyorum. Bu durumda ne yapmalıyım? (M. S.)

CEVAP: Evlilikte dargınlıklar olur. Bizim annelerimiz de yıllarca kayınvalideleriyle birlikte oturdu. Çocuklarının hatırı için her şeye katlandılar. Biraz sabredin, hoşgörülü olun. Tahammül edin, göreceksiniz işler düzelecek. Sakın çocuğunuzu babasız bırakmayın. Allah size bir koca nasip etmiş. Annesine saygılı koca iyidir. Demek ki Allah’ın emrini biliyor.

Siz de annesiniz. Elbette kayınvalideniz de diğer anneler gibi yıllarca uykusunu feda ederek her türlü güçlüğe katlanarak çocuğunu büyüttü. İhtiyarlayıp bir gün bu dünyadan göç edecek. Siz de kayınvalide olacaksınız. Bunu unutmayın. Ana babaya itaat her şeyin başında gelir. Siz kayınvalidenize iyi davranırsanız o da sizi sevecek ve size evladı gibi görecektir. İnsan çevresini biraz da kendisi biçimlendirir. Namaz kılın, dua edin, her şey iyi olur.

DİĞER YENİ YAZILAR