Sanal ortamda sohbet günah mı?

Soru: Karşı cinsten biriyle "Chat", yani sanal ortamda sohbet etmenin dinimizce her hangi bir sakıncası var mı?

Haberin Devamı

Soru: Karşı cinsten biriyle "Chat", yani sanal ortamda sohbet etmenin dinimizce her hangi bir sakıncası var mı?

Cevap: İnsan düzeyinde, sanal ortamda yapılan sohbette bir sakınca yoktur. Sanal sohbetle mektuplaşma veya telefonla konuşma aynıdır. Ama karşı cinsle sohbet, önce normal başlarken sonra iş başka kanala, yasak konulara girerse elbette bunun doğru bir şey olduğu söylenemez. Şimdi o tür sitelerde sanal seks dahi yaptırıyorlar. Bu ne demek? Düşüncenin, yasak şeylere konsantre edilmesi demek. Bu tür durumlar insan düşüncesini ev ruhunu kirletir. Asıl önemli olan da düşünce kirliliğidir. Nitekim Hz. İsa, gördüğü bir kadının güzelliğini içinde düşünen kimsenin, o kadınla yatmış olacağını söylemiştir. Hz. Peygamber de "Birinci bakışında günah yok. Ama ikinci bakış (döne döne kadına bakmak) günahtır" buyurmuştur. Bu sözler, insan ruhunun, düşüncesinin kirlenmesini önleme tedbirleridir.

Resmi nikâhsız olmaz
Soru:
Nişanlı bir çift, nikâhlarına az bir süre kala, münasebette bulunsalar zina sayılır mı? Bu durumda mutlaka nikâh akdinin mi olması gerekiyor? (Taner Canbek)

Cevap: Evlenmelerine kaç gün kalırsa kalsın, nikâhsız cinsel ilişki zinadır. Ancak bunlar kendi aralarında evlenmiş olduklarını kabul ederlerse, yasal olarak değilse de Allah huzurunda bir çeşit nikahlanmış olduklan düşüncesiyle bu eylemin zina olup olmadığı kuşkulu olabilir. Bu birleşmeye zina cezası uygulanmaz.

Mezhep evliliğe engel mi?
Soru:
Acaba evlilikte mezhep ayrılığı önemli midir? (Yunus Yıldız)

Cevap: Bu sorunun yanıtını birkaç kez yazdım. Mezhep ayrılığı evlilikte önemli değildir. Allah'ın birliğini, Hz. Muhammed'in Peygamber, Kur'ân'ın da Allah'ın vahyi olduğunu kabul eden, Kur'ân'ın buyruklarını (uygulamada hatalı olsa da) doğrulayan herkesle, mezhebi ne olursa olsun evlenilebilir. Gerisi sizin tercihinizdir.

Okurlarıma teşekkürler
Okurlarımdan gelen mektuplara teşekkür ediyorum. İşte onlardan biri: "Sayın hocam, yazılarınızı her gün okuyor, çok yararlanıyorum. Dinimizi sayenizde daha da iyi anlamaya çalışıyorum. Türkçe Kur'ân-ı Kerîm'i okuyup, anladıklarımı sizin yazılarınızla pekiştiriyorum. Toplumumuzun sizin gibi din ve bilim adamlarına ihtiyacı var. Bu duygularımı sizlerle paylaşmayı çoktandır düşünüyordum. İyi ki varsınız hocam. Allah, siz ve sizin gibilerden razı olsun. (Saim Kara / Eskişehir)"

DİĞER YENİ YAZILAR