Önemli olan samimiyettir

Sayın Hocam, daha önce Hüseyin Yıldız isimli okurunuzun sorusuna verdiğiniz yanıtta farz namazlarının toplam 17 rekât olduğunu belirtmiştiniz

Haberin Devamı

Soru: Sayın Hocam, daha önce Hüseyin Yıldız isimli okurunuzun sorusuna verdiğiniz yanıtta farz namazlarının toplam 17 rekât olduğunu belirtmiştiniz. Bir soruya yanıtınızda da Nisa Suresi'nin 102'nci ayetine atıfla, farz namazlarının 2 rekât olduğunu yazmıştınız. Bu durumda bütün vakit namazlarının farzlarını 2 rekât kılarsak olur mu? (Mustafa Uslu)

Cevap: Gelen rivayetlere göre namazlar aslında ikişer rekât olarak farz kılınmıştır. Daha sonra Medine döneminde, ayetle değil fakat Peygamberimizin uygulamasıyla öğle, ikindi ve yatsının farzları hazarda (yani normal ikamet zamanlarında) dört rekâta çıkarılmış ancak seferlerde yine aslı üzere ikişer rekât kılmıştır. Seferde kılınan namaz, aslında kısaltma değil, orijinal haliyle kılmadır ki Kur'ân bunun kısaltılmış halini tek rekât olarak vermektedir.

Bu durumda imam olan, iki rekât kılar ama iki bölüğe aynlan cemaatten her bölük yarım, yani tek rekât kılar. Nisa Suresi'nde anlatılan, savaş seferi durumundaki namazdır. Diğer yolculuklarda namaz, orijinal haliyle iki rekât kılınır. Bazı bilginler bu kanıdadır. Bundan dolayı seferde namazı dört kılmayı, asla ilave olacağı gerekçesiyle isâet (edebe aykırı bir davranış) görürler. Özetle Peygamberimizin, hazarda öğle, ikindi ve yatsının farzlarını dört kıldığı, tevatüren nakledildiği için öyle kılmak gerekir. Ama siz, Nisa 102'nci ayete dayanarak kanaatinize uyarsanız o sizin tercihinizdir. Samimiyet olduktan sonra müctehid hata da etse sevap alır.

Gönülden tevbe edin
Soru: Ben 25 yaşında bir kızım. Nişanlımla cinsel ilişkim oldu. Sonra ayrıldık. Çok pişmanım. Nur Suresi 3'üncü ayeti, erkek ve kadın zina ettiklerinde başkasıyla evlenemez diyor. Başkasıyla evlenebilir miyim? Şayet evlenebilirsem gerçeği söylemem gerekir mi? Ve bu günahın affı için ne yapmalıyım? (Bn. U.)

Cevap: Sözünü ettiğiniz ayetin amacı, zinacı insanlarda oluşan genel karakterdir. Zinaya dadanmış adam da kendisi gibi zinaya dadanmış kadınlarla ilişki içindedir. O, öylelerinden hoşlanır. Çünkü sürekli onlarla beraberdir. Ama bu, değişmez bir huy değildir. Kul tevbe eder, uslanır, doğru yola girerse karakteri de değişir, içindeki çirkinlikler silinir, kötü ahlâkın yerini iyi huylar alır. Çünkü, iyilikler, kötülüklerin izini siler.

Sizin yaptığınız bir hatadır. Zina haramdır. Yapacağınız iş, tevbe edip bir daha böyle bir şey yapmamaktır. Bir başkasıyla evlenmenizde sakınca yok. Ancak evleneceğiniz kişi durumunuzu bilmelidir. Dediğim gibi uslanıp gönülden tevbe etmeniz, hatanızı siler, ruhunuzu arındırır. Hatasız kul yok denecek kadar azdır. Umutsuzluğa kapılmayın. Yeter ki Allah'a yönelin. Kul Allah'a yaklaşırsa Allah da kuluna yaklaşır. Onu korur, bağışlar.

DİĞER YENİ YAZILAR