ÖNEMLİ konulara değinen okurum Şefik Turhan diyor ki: Görevim gereği Türkiye’nin büyük bölümünü gezdim. Her gittiğim yerin camilerinde namaz kıldım. Başta İstanbul olmak üzere birçok camilerin kapıları, namaz saatleri dışında kapalı. Kirli küçük kapı aralıklarında namaz kılmak zorunda kalıyoruz. Bu, yıllardan beri böyle. Dini konularda halkımızı yalnız fetva hatları kurarak aydınlatmamızın mümkün olduğunu sanmıyorum. Önce camileri mesai saatleri içinde açık tutarak görevli imamlar için büro kurulması lâzım. Halkımız istediği konuda imamları ziyaret ederek dini konuda bilgi alabilmeli. İmam takıldığı sorunda müftüden bilgi alarak kişilere yardım etmeli. Halkımıza gerçek İslâm’ı acilen öğretmemiz gerekiyor. Bunun için camilerde 5 vakit namaz kıldırıp sonra hemen kapısına kilit vurursak bunu gerçekleştiremeyiz. Özellikle din adamlarımızın, eğitim düzeylerinin iyi olmasına dikkat edilmeli. Gerçek bir Müslüman nasıl olunur? Halka bunu açıkça anlatmaları gerekir.
* Günümüzde insanlar töre için kendi oğluna silah verip kızını öldürtüyorlar. Sonra da rahat bir şekilde namaza gidiyorlar.
* Karısını çocuklarını dövüyor. Sorduğunuzda has Müslüman olduklarını söylüyorlar.
* İnsanların birbirlerine saygısı ve sevgisi kalmamış. Trafikte en küçük problem yüzünden kavga eder hale gelmişler.
Müslümanlık yalnız İslâm’ın beş şartını yerine getirip sonra insanları öldürmek veya onlara hayatı dar etmek olmadığını birileri anlatmalı. O kişilerde bence din görevlileridir.
ŞEFİK Turhan’ın görüşlerine katılıyorum. Din başta doğruluk, dürüstlük, başkalarına saygı, sevecenlik, doğaya saygı, insanlara saygı, hep iyilik, kötülüğe de iyilik, cana kıymamak demektir. Allah’ın verdiği canı ancak Allah alır. Yunus Emre de öyle demiş:
Yunus kim öldürür seni veren alur yine canı
Yarın göresün sen anı er nazarından gitmegil.
Her birey varsa günahından Allah’a karşı sorumludur. Ne baba çocuğunun, ne de çocuk babasının günahından sorulur. Nedir bu töre cinayetleri? Peygamberimiz her türlü kan davasını ayaklarının altına almışken bir Müslüman nasıl kan davası güder ve cana kıyar? Suç işleyenin cezasını kanun verir, kişiler değil. Kişiler kendi yargılarına göre ceza vermeye kalkarlarsa güvenlik, huzur, dirlik, düzenlik kalmaz.
*Yarınki yazımda bu konuyla ilgili Yunus
Emre’nin öğütlerini aktaracağım.
Müslüman nasıl kan davası güder?
Haberin Devamı

