Mescid-i Aksa nerede?

İsra Suresi'nin başında işaret edilen Mescid-i Aksâ'nın, Cirane'de bulunan bir mescit olduğu kanaatindeyim

Haberin Devamı

Soru: Bir yazınızda İsra ve Miraç hakkında bilgiler verdikten sonra Mescid-i Aksâ'nın yeri konusunda bir dip notunuz vardı. Mescid-i Aksâ'nın, Cirane'de bulunan küçük bir mescit olduğunu belirtmiştiniz. Ben, bu yer kargaşasından kendimi kurtaramadım. İsra Suresi'nin ilk ayetinde bahsedilen Mescid-i Aksa, Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa mı yoksa sizin bahsettiğiniz Arafat'ta Cirane'de bulunan küçük mescit mi? Beni bu konuda aydınlatır mısınız? (Hikmet Coşkun)

Cevap: İsra Suresi'nin başında işaret edilen Mescid-i Aksâ'nın, Cirane'de bulunan bir mescit olduğu kanaatindeyim. Çünkü Kur'ân indiği zaman Kudüs'te Mescid-i Aksa adıyla bir mabet yoktu. Harabe halinde bulunan Süleyman Mabedi, onarılmış olsa da adı Mescid-i Aksa değildi. Hem Yahudiler kendi mabedlerine niçin mescit adını versinler ki? Kur'ân'ın indiği sırada Kudüs'te bu adla bilinen bir mabet bulunmadığına göre İsra Suresi'nin baş tarafında Hz. Peygamber'in yürütüldüğü mescidin, Araplarca bilinen bir mescit olması gerekir. Bu da Kudüs'te değil, Mekke yöresinde bulunan bir mescit olmalıdır. Mescid-i Aksâ'nın Cirane'de, Hz. Peygamber'in ihrama girdiği mescit olduğu rivayetini Vakıdi ve Ezraki kaydetmişlerdir.

"Sabah namazında Lev enzelnâ okunmaz mı?"
Soru: Sabah namazından sonra "Lev enzelnâ" okumanın mekruh olduğunu, bir yazınızda belirtmiştiniz. Hocam bunun nedenini açıklar mısınız? (Nilüfer Göztaş)

Cevap: Ben o yazımda bid'at olan şeyleri anlatmıştım. Bunlardan biri de sabah namazının ardından "Lev enzelnâ"yı okumaktır. Kişi istediği yerden Kur'ân okur. "Lev enzelnâ"yı da okur. Ama her sabah namazın ardından "Lev enzelnâ" okumak Peygamber'in uygulaması değildir. Peygamber'in yapmayıp sonradan gelenekleştirilen şeylere bid'at denilir.

Sürekli cuma namazı kılmayanın hükmü nedir?
Soru: Cuma namazına düzenli olarak gitmeyen bir Müslüman'ın günahı nedir?

Cevap: Cuma namazıyla diğer namazlar arasında fark yoktur. Ancak diğer namazlar yalnız başına da kılınırken cuma namazı, haftada bir kılınan cemaat namazıdır. Herhangi bir namazı kılmamak iki sebepten kaynaklanır. Ya inanmamaktan, ya da ihmalden. İnanmamaktan ötürü namaz kılmamak insanı dinden çıkarır. İhmalden ötürü kılmamak ise günahtır.

DİĞER YENİ YAZILAR