Soru: Bir TV kanalında Sosyolog Seyyid Hasan Şahin, "Kuran'da namaz diye bir şey yoktur. Farsça bir kelimedir. Dua anlamına gelir" dedi. Bu konuyu Diyanet İşleri'ne sordum. Onlar da "Kuran'da namaz yoktur" dediler. Siz Kuran çevirilerinizde ve köşenizdeki yazılarınızda namazdan söz ediyorsunuz. Bunun gerçeği dua mıdır, tanrıyı anma mıdır? Yoksa beş vakit namaz kılmak mıdır? (Mazhar Sefa)
Cevap: O dediğiniz zat düpedüz olayı çarpıtmış. Diyanet İşleri Başkanlığı asla, "Kuran'da namaz yoktur" diye bir cevap vermez. Kuran'da en çok geçen kelime salât'tır. Tabii Kuran Farsça değil, Arapça indirilmiştir. Kuran'da namazın adı "Salât'tır. Salât'ın Farsçası namazdır. Türkçe'ye de Farsça'dan namaz olarak geçmiştir. Çünkü Karamanoğlu Mehmet Bey dönemine kadar Türk devletlerinde resmi dil Farsça idi.
Arapça salât kelimesinin asıl anlamı dua demekse de Kuran'da "salât" sözcüğü, sıradan dua değil, belli hareketleri, öğeleri olan bir dua, yani ibadettir. Bu ibadette okuma var, rükû (eğilme) var, secde (tevazu için alnı yere koyma) var. Bu ibadeti yapmak için belli bir temizlik yöntemi var. Kuran, Maide Suresi'nin 6'ncı ayetinde salât'ı yani namazı kılmak için şöyle temizlik yapılmasını emreder: "Ey inananlar, salata (namaza) dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi, meshedin: başlarınızı ve aşıklara kadar ayaklarınızı..."
Ayrıca Kuran, "Sizin veliniz, ancak Allah, Elçisi ve namazlarını kılan, zekâtlarını veren, rükûya varan müminlerdir" (Bakara: 55), "Tevbe edenler, ibadet edenler, hamt edenler, rükû edenler, secde edenler, iyiliği emredip kötülükten men edenler ve Allah'ın sınırlarını koruyanlar... İşte o müminleri müjdele (ne mutlu onlara)" (Tevbe: 112), ayetlerinde ve benzerlerinde namaz ibadetinin temel öğeleri olan rükû ve secde vurgulanmakta, Nisa Suresi'nin 102'nci ayetinde de savaş durumunda salât'in nasıl kılınacağı açıklanmaktadır:
"Sen de içlerinde bulunup onlara salât'ı (namazı) başlattığın zaman onlardan bir bölük seninle beraber namaza dursun ve silahlarını da yanlarına alsınlar. (Namazda olanlar), secde edince arkanıza geçsinler, bu kez namaz kılmayan öteki bölük gelsin, seninle beraber namaz kılsınlar, korunma (tedbir)lerini ve silahlarını da alsınlar..." Görüldüğü üzere namaz, belli hareketleri olan bir duadır. Öyle boş, anlamsız çarpıtmaların, saptırmaların hiçbir değeri yoktur.
Kuran'da namazın adı Salât'tır
Soru: Bir TV kanalında Sosyolog Seyyid Hasan Şahin, "Kuran'da namaz diye bir şey yoktur. Farsça bir kelimedir. Dua anlamına gelir" dedi. Bu konuyu Diyanet İşleri'ne sordum. Onlar da "Kuran'da namaz yoktur" dediler...
Haberin Devamı