Kur'an'a göre namaz vakitleri (3)

İsrâ: 50/78. ayette Peygamber'e, güneşin sarktığı, yani battığı zaman, tan yeri ağardığı zaman ve gecenin bir kısmında namaz kılması emredilmiştir

Haberin Devamı

Ayetlerin gösterdiği zamanlarda namaz kılmak farzdır
İsrâ: 50/78. ayette Peygamber'e, güneşin sarktığı, yani battığı zaman, tan yeri ağardığı zaman ve gecenin bir kısmında namaz kılması emredilmiştir. Çünkü ğasak ortalık karardığı zaman, gecenin ilk saatleri demektir ki, Hûd Suresi'nde "zulefen" veya bir kıraate göre "zulfen" kelimesiyle belirtilen vakittir. Bu, akşamın son vaktine karşılıktır. İsrâ: 50/78-79. ayetlerin emriyle, Hûd: 52/114. ayetin emri aynıdır. Orada da, burada da aynı zamanlarda namaz kılınması emredilmiştir. Ancak Kur'ân'ın genel üslûbu uyarınca aynı anlam, değişik üslûpla ve özdeş kelimelerle belirtilmiştir. Bundan dolayı öğle, ikindi namazlarının bu ayetle farz olduğunu söylemek zoraki bir yorumdur. Ayette emredilen namazlar akşam, sabah ve bir de gecenin bir kısmında kılınan namazdır. Abdullah ibn Abbâs, yemin ederek dülûku'ş-şems'in güneşin battığı zaman olduğunu söylemiştir. Hûd Sûresi'nin 114. ayeti de İbn Abbâs'in tefsirinin doğruluğunu gösterir. Ayetlerin gösterdiği zamanlarda namaz kılmak farzdır.

İsrâ: 50/79'uncu ayette Peygamber'e, dü-lûkü'ş-şems ve ğasaku'l-leyl namazlarından ayrı olarak gecenin bir kısmında teheccüd ermesi emredilmektedir. Teheccüd, uyanmak demektir. Ayette "bihî" zamiri, 78'inci ayetin sonundaki Kur'ân'a gider. "Kur'ân ile uyan" yani namaz kılman, Kur'ân okuyup dua etmen için geceleyin uykudan uyan demektir.

İnsanın uğraşlarını atmış olduğu o sakin saatlerde yapılan ibadet, ruhu çok etkiler. "Gerçekten gece kalkıp ibadet etmek, oturaklı ve geceleyin okumak daha etkilidir" (Müzzemmil: 6) ayetinin bildirdiği üzere gece ibadeti insan ruhuna bambaşka bir huzur ve lezzet verir, insanı manevi derecelere yükseltir.

İsrâ 78'deki (li dulûki'ş-şemsi ilâ ğasakı'l-leyli) ayetinde güneşin batmasından itibaren alacakaranlığa kadar namaz kılınabileceği anlatılır. Bu ifade iki namazın değil, tek namazın, yani akşam namazının vaktini belirlemektedir. Kur'âne'1-fecr ise sabah namazıdır.

Müteakip ayette de "Ayrıca gecenin bir bölümünde Kur'ân (okuyup ibadet etmek) üzere uyanman gerekir" söylemiyle gecenin bir bölümünde Kur'ân okumak, dua edip namaz kılmak üzere uyanıp kalkılması emredilmiştir. Bu, teheccüd namazıdır. İsrâ: 78-79. ayetlerde üç vakit namaz (sabah, akşam ve gece namazları) emredildiği gibi "Gündüzün iki tarafında (sabah, akşam) ve gecenin bir bölümünde namaz kıl" (Hûd: 52/114) ayetinde de aynı şey emredilmiştir: "Gündüzün iki ucu" sabah ve akşam namazlarını, "Gecenin yakın bir zamanı" da teheccüd namazını belirler. Her iki ayette de değişik üslûpla üç vakit namaz emredilmiştir: Sabah, akşam ve gece namazları.

DİĞER YENİ YAZILAR