Kâmil insan güneşe benzer

Mutlu insanlar kendi iç aydınlıklarını başkalarında görürler. Cüneyd-i Bağdadi, kâmil insanı Güneş'e benzetir. Güneş, baktığı her şeyi aydınlık görür. Çünkü nereye baksa orayı aydınlatır, karanlık bırakmaz

Haberin Devamı

Soru: Küçük yaşlarda Topkapı Sarayı'nı gezmiştim. Geçenlerde bir vesileyle yolumuz İstanbul'a düştü. Çocuklarla birlikte bir defa daha bu mekânı ziyaret etme imkânımız oldu. Orada sergilenenler içinde bir eser hepimizin dikkatini çekti. Bu, bazı sultanların giydikleri "Sihirli Gömlek"ti. Hocam, yüce dinimiz İslam'da böyle bir şey var mı? Ne demek sihirli gömlek? Bunların üzerine binlerce ayet ve çeşitli dualar yazılmış.

Osmanlı sultanları, gerçekten de bu gömlekleri giymişler mi? Eğer giydilerse niçin, ne maksatla giymişlerdir? (Selahattin Tekizoğlu)

Cevap: Mutlu insanlar kendi iç aydınlıklarını başkalarında görürler. Cüneyd-i Bağdadi, kâmil insanı Güneş'e benzetir. Güneş, baktığı her şeyi aydınlık görür. Çünkü nereye baksa orayı aydınlatır, karanlık bırakmaz. İşte olgun insan da kendi olgunluğunu başkalarında görür. Ama eksik insanlar, hep eksiklik, kusur ararlar. Onlar da başkalarında kendi kusurlarını görürler.

Herhangi bir Osmanlı sultanının sihirli gömlek giyeceğine ihtimal vermem. Çünkü sihir haramdır. Aynı zamanda halife sıfatıyla İslâm'ı da temsil eden bir hükümdar nasıl sihirli gömlek giyer? Olsa olsa, seferlerde koruyacağına inanılan bazı ayet ve duaların yazıldığı gömlek giymiş olabilirler ama ben onların böyle bir şey yaptığına da ihtimal vermiyorum.

Oradaki sihirli gömlek de kim bilir ne maksatla yapılıp oraya konmuştur? Olabilir, onlar içinde Deli İbrahim gibi uçuk işler yapanlar da vardı. Kaldı ki her sergilenen şey, üzerine yazılı bulunan bilgilerin doğru olduğu da kuşkuludur. Meselâ Mukaddes Emanetler kısmında sergilenen Hz. Peygamber'in ayak izleri de bana göre efsaneden ibarettir.

Miraca çıkan, Hz. Peygamber'in ruhaniyetidir. O anda Peygamber'in kesafeti letafete dönüşür, yoğunluk kalkar nur haline gelir. Nurun ağırlığı olur mu ki izi de olsun? Bu hususta kesin bir kanıt yoktur.

Aydınlanmaya yardım çağrısı
Kars Belediyesi ile birlikte, Kars ve çevresindeki her fakir okulda küçük de olsa bir kitaplık oluşturabilme kampanyası başlattık. Bu kampanyayla henüz ders kitaplan dışında herhangi bir masal, hikaye, öykü kitabı okuyamamış çocukları, okunmayı bekleyen kitaplarla buluşturmayı amaçlamaktayız. Umarım kampanyamıza destek olur ve birlikte pek çok çocuğa kitap okutmuş, pek çok okula da kitaplıklar kurmuş oluruz.

Bilgi için: erkandoganay@hotmail.com

Kitapların ulaştırılacağı adres: Kars Belediye Başkanlığı Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Bilime, eğitime yardım, insana yardımdır. İnsanları aydınlatacak ve ileriye götürecek olan bilgidir. Peygamberimiz, âlimin mürekkebinin, şehit kanından da üstün olduğunu söyleyecek ölçüde bilime, okuyup öğrenmeye değer vermiştir. İmkânı olanları bu kampanyaya yardıma çağırıyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR