Kâbe çevresi çok kalabalıktı

2006 yılı hac mevsimi de geride kaldı. Ben de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın davetlisi olarak kutsal topraklara gittim

Haberin Devamı

2006 yılı hac mevsimi de geride kaldı. Ben de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın davetlisi olarak kutsal topraklara gittim. Benimle beraber iki selefim sayın Lütfü Doğan ile sayın Dr. Lütfü Doğan da oradaydı. Masraflarını karşılamak suretiyle oğlu Muharremi de götürdüm. Saat 11.15’te İstanbul’dan havalanan uçağımız 2 saat 55 dakikada Cidde’ye indi. Burada uzunca bir zaman bekledikten sonra Mekke’de Ecyad Otel’e geldik. Temiz bir oteldi. O gece Muharrem’le beraber tavaf ettik.

Yalnız hac olağanüstü derecede kalabalıktı. Arife günü cumaya rastladığı için Hacc-ı Ekber kabul edilen bu yılki hac için rağbet çok fazlaydı. Arap ülkelerinden pek çok kişi hacca gelmişti.

3 milyonun üstünde hacı olduğunu söylüyorlardı. Edindiğim bilgiye göre Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye’den 130.000 hacı getirmiş. Ayrıca Almanya’dan gelenlerle ve özel şirketlerle gelenler bu sayıya dahil değil. Toplam Türk hacı sayısı 200 bini geçiyor. Kâbe çevresinde iğne atsanız yere düşmeyecek kadar kalabalık var.

1.5 SAAT ÖNCE GELDİK
Namazdan bir buçuk saat önce Mescid-i Haram’a geldiğimiz halde yine de yer bulmakta zorlandık. Zaten namaza 1 saat yahut 45 dakika kala Mescid-i Haram’ın içine girmek mümkün değil. Bir an gaflete düşüp de tökezleyen olursa Allah korusun ezilip gidebilir. Gruplar halinde el ele tutuşup topluca tavaf eden Afrikalı iri adamlar, transatlantikler gibi insanı öteliyorlar.

Arkadan gelenlerden kimi elleriyle öndekini tutuyor veya farkında olmadan itiyor. Ben zaten hastaydım. Ziyaret veya veda tavafını yapıyordum, bir de baktım arkamdan iki el omzuma çöktü. Beni destek yapıp dolaşmak isteyen birinin elleriydi bunlar. Ben kendimi zor dolaştırıyorum, bir de bu adamın omuzuma abanan ellerini mi taşıyacağım? Hemen sağ elimle adamın elini tutup omzumdan aşağı indirdim. Gerçi bunu yapan farkında değil ama özellikle orada insanları incitmemek, şunun bunun ayağına basmamak, bastığı yere dikkat etmek gerekiyor.
* Devam edecek

DİĞER YENİ YAZILAR