Hz. Meryem Hz. Harun'un kardeşi mi?

Hz. Meryem, kendisinden asırlarca önce yaşamış olan Hz. Harun'un kardeşi olamaz. Buradaki ifade, mecazi bir anlam taşır. Harun ailesinden gelen kadınlar onun kızları, kız kardeşleri sayılırlar

Haberin Devamı

Soru: Sayın hocam, Meryem Suresi 28'inci ayet, Hz. Meryem için Hz. Harun'un kız kardeşi der. Hz. Harun ile Hz. Musa kardeştirler. Bu duruma göre Hz. Meryem bu iki peygamberin kardeşi midir? Hz. İsa da Hz. Musa'nın öz kardeşinin oğlu mudur? Hz. Musa ile Hz. İsa dönemleri arasında takriben kaç yıllık veya asırlık bir zaman dilimi var?
(İlhami Selim)

Cevap: Hz. Meryem, kendisinden asırlarca önce yaşamış olan Hz. Harun'un kardeşi olamaz. Buradaki ifade, mecazi bir anlam taşır. Harun ailesinden gelen kadınlar onun kızları, kız kardeşleri sayılırlar. Meryem Suresi'nin 28'inci ayetinde kavmi Meryem'e, "Ey Harun'un kız kardeşi!" diye hitap etmektedirler. Harun, Hz. Musa'nın kardeşidir. Harun ile Meryem arasında çağlar vardır. Burada Harun'un kız kardeşi sözünden maksat, Meryem'in o aileden gelmiş olduğunu vurgulamaktır. Bu ifadeyle şerefli bir soydan gelen Meryem'i, soyuna asla yakışmaz bir iş yapmakla suçlayıp mahcup etmek istemişlerdir. Nitekim konuşmacı veya kumandan dinleyicileri etkilemek için, "Ey Fatih'in torunları, Yavuz'un çocukları!" diye hitap eder. Dinleyiciler ne Fatih'in torunu ne de Yavuz'un oğludurlar. Fakat bu söz dinleyenlerin Fatih, Yavuz milletinin neslinden geldiğini belirtir.

Ölüler neden beyaz kefene sarılır?
Soru: Bir insan öldüğünde neden beyaz kefene sarılır. Renk önemli midir? insan kefensiz gömülebilir mi?
(Hasan Yücel)

Cevap: Kefenin beyaz olması şart değildir. Ama kefen için beyaz bez kullanılması güzel bir gelenek olmuştur. Ayrıca beyaz, bir temizlik sembolü, insanın içinin aklığına da işaret sayılır. Bu bakımdan kefenin beyaz olması hoş görülmüştür. Şayet beyaz bez yoksa herhangi bir bez veya kumaş parçası da kefen olarak kullanılabilir. Aslında kefen, ölünün sağlığında cuma ve bayram günleri giydiği şeyden (yani öyle bir kumaştan) olur.

Böyle olmakla beraber pek pahalıya da kaçılmaz. Kefenler sanlmadan önce tütsülenir. Ölüyü kefenlemek, Müslümanlara farz-ı kifâyedir. Herkesin kefeni, kendisine aittir ve borcundan önce gelir. Kadının kefeni kocasının üzerinedir. Malı olmayan ölünün kefeni, kendisini beslemek zorunda olan kişiye aittir. Böyle bir kimse yoksa devlet onu kefenler yahut gücü yeten kimseler kefenlerler. Şehitler yıkanmadan, elbiseleriyle defnedilir. Onlar için en güzel kefen içinde şehit oldukları giysileridir.

DİĞER YENİ YAZILAR