Soru: Hristiyanları haç, Yahudileri İsrail yıldızı, Müslümanları hilal simgeliyor. Neden?
Cevap: Hz. Peygamber döneminde hilale dini bir hüviyet verilmemiştir. Çünkü İslâm'da inanç tamamen soyuttur, sembollere, maddi şekillere dökülmemiştir. Bakara 92/189. ayette hilallerin, insanların vakitleri ve hac zamanlarını bilmelerini sağladığı belirtilmektedir. İbn Hacer'in saptadığı bir rivayete göre Hz. Peygamber, kabilesinin elçisi sıfatıyla Medine'ye gelen Şad ibn Malik'e, kavmine götürmesi için üzerinde hilal bulunan siyah bir bayrak vermiştir (el-İsâbe: 2/32).
Hilal motifinin bir sembol olarak VII. yüzyıldan itibaren İslâm dünyasında kullanıldığı görülmektedir. XI. yüzyılda Papa Gregorius'un, 1082'de Roma Germen İmparatoru IV Heinrich'e karşı gönderdiği askerler arasında, göğüslerinde altın hilaller taşıyan Sicilyalı Müslümanlar da vardı. Alpaslan 1064'te Ani'yi fethedince camiye çevrilen katedralin kubbesindeki büyük haç indirilip yerine Ahlat'tan getirtilen büyük bir hilal konulmuştur.
Salahaddin-i Eyyubi, Kudüs'ü haçlıların elinden geri aldığı zaman (583/1187), Kubbe-tu's-sahra üzerine yerleştirilmiş bulunan haçı indirip yerine hilal şeklinde bir alem koydurtmuştur (Bkz. Diy. Vakfı İA. 18/13-15). Eski kültürlerde yer almış bulunan hilal, Türkler nezdinde İslâmi bir simge olarak kabul edilmiş, minarelerin alemine takılmıştır. Türk bayraklarında hilal vardır ama Arap bayraklarında yoktur. Hilal, daha çok Türklerin etkisinde olan ülkelerin bayrağında mevcuttur.
Yine mesh etme konusu
Soru: Bir yazınızda, baş ve ayaklar mesh edilerek abdest alınabileceğini belirtmiştiniz. Ancak Kuran-ı Kerim'in mealinde, Maide Suresi'nde ayakların topuklara kadar yıkanması gerektiği vurgulanmaktadır. Buradaki çelişkiyi açıklar mısınız? (Erdoğan)
Cevap: Maide Suresi'nin 6. ayetinde ayakların topuklara kadar yıkanması değil, aşıklara kadar meshedilmesi buyurulmaktadır. Ayette geçen "ka'b" topuk değil, aşık demektir. Aşık, ayağın iki yanındaki çıkıntıdır. Türkçe'deki topuk kelimesinin Arapça karşılığı "ka'b" değil, "akıb"dır. Bu, "ka'b" kelimesini topuk diye çevirenler yanılmışlardır. Bu tür meallerin hepsi yanlıştır. Şimdi ayetin mealini vereyim: "Ey inananlar, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi, meshedin: başlarınızı ve aşıklara kadar ayaklarınızı" (Maide: 6).
Hilal neden ve nasıl İslâm'ın simgesi
Hz. Peygamber döneminde hilale dini bir hüviyet verilmemiştir. Çünkü İslâm'da inanç tamamen soyuttur, sembollere, maddi şekillere dökülmemiştir
Haberin Devamı