SORU: Padişahlık zamanında varlıklı kişilerin cariyeleri vardı. Dinimizce, nikâhsız cinsel beraberlik zina sayıldığına göre bu kişiler cariyeleriyle beraber olmak için nikâh mı kıyıyorlardı? Yoksa nikâh gerekmiyor muydu? Günümze geneleve giden bir erkek zina mı yapmış oluyor? (Şahabettin Ketenci)
CEVAP: Cariye, kişinin kendi mülkü sayılırdı. Cariyeyi satın almak veya herhangi bir şekilde ona malik olmak, onunla zaten nikâh kıymak anlamına gelirdi. Yani kişinin, cariyesiyle yatması helaldi, zina değildi. Ancak artık kölelik ve cariyelik dönemi kapanmıştır. Bir daha öyle bir sistem gelemez ve gelmemelidir. Çünkü Kur’ân’ın asıl hedefi de köleliğin kaldırılmasıdır. Beled ve Muhammed sureleri dikkatle okunursa Kur’ân’ın, köleliğin kaldırılmasını hedef gösterdiği anlaşılır.
Bugün genelev sermayeleri cariye değillerdir. Bunlarla ilişki, İslâm’ın ilk dönemlerinde uygulanan müt’aya benzer. Müt’a, para karşılığında belli bir süre kadınla karı koca olmaktır. Bunda iki tanıklı nikâh yoktur. Tarafların belli bir ücret ve süre üzerinde anlaşmaları nikâh sayılır. İşte geçici yararlanma sağlayan bu tür evlenmeye müt’a nikâhı denilir. Ancak süre sonunda kadın, hemen ardından bir başka erkekle olamaz. Genelev böyle bir sistemle kurulsaydı zina olmazdı. Genelev kadınıyla ücret karşılığı yatmak, namuslu bir kadınla zina etmek kadar ağır suç olmasa da helal değildir. Herkes kendi vicdanının sesine uyar.
Secde ayeti üzerine...
SORU: Eşim ve ben Kur’ân’ı Türkçe mealinden okuyoruz. Kur’ân’da 14 adet secde yeri varmış. Eğer buralarda secde edilmezse günah oluyormuş. Kur’ân’ın Türkçe mealinde böyle bir secde işaretine rastlamadım. Kulaktan dolma bilgilere inanmıyorum. Böyle bir şey var mı? (Atila Başdoğan)
CEVAP: Secde ayetleri okununca secde etmek güzeldir ama bilmezlikten ötürü secde etmeyen günah işlemiş olmaz. Namaz dışında secde ayeti okumuş olan hemen secde etmek zorunda değildir. İstediği zaman secde edebilir. Hatta ömrün sonuna dek ertelenebilir. Ama namaz içinde secde ayeti okuyan, eğer normal secdeye üç ayetten fazla varsa hemen secdeye varır, kalkıp okumasına ve namazına devam eder.
Herkes kendi vicdanının sesine uyar
SORU: Padişahlık zamanında varlıklı kişilerin cariyeleri vardı. Dinimizce, nikâhsız cinsel beraberlik zina sayıldığına göre bu kişiler cariyeleriyle beraber olmak için nikâh mı kıyıyorlardı?
Haberin Devamı

