Düşüncelerimizi yenilemeliyiz

22 - 24 Kasım tarihleri arasında İran’da Ragıb-ı Isfahânî anısına, “Uluslararası Kur’ân-ı Kerîm ve Çağdaş Toplumun Sorunları” adıyla düzenlenen konferansa davetli olarak gittim

Haberin Devamı

İSFAHAN KUR’ÂN KONFERANSI- 1

22 - 24 Kasım tarihleri arasında İran’da Ragıb-ı Isfahânî anısına, “Uluslararası Kur’ân-ı Kerîm ve Çağdaş Toplumun Sorunları” adıyla düzenlenen konferansa davetli olarak gittim. İran Havayolları uçağıyla önce Tahran’a oradan da konferansın yapılacağı İsfahan kentine geldim. Konferans, oldukça yalçın ve dik bir dağın eteğinde kurulu olan ve büyük bir kampüsü bulunan İsfahan Üniversitesi’nde yapıldı.

“Kültür ve İslâm İlişkileri İdaresi, İslâm Ülkeleri Öğretim ve Kültür İlişkileri İdaresi, İslâm Araştırmaları Enstitüsü, İslâm Dünyasının Kültür Başkenti İsfahan Kültür Merkezi” adlı kuruluşlar konferansı müşterek düzenledi. Açılışa güzel bir Kur’ân tilavetiyle başlandı. Daha sonra İslâm Ülkeleri Kültür İlişkileri Başkanı Şeyh Muhammed Iraki ve İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani konuştu. Açılış oturumu saat 13.00’te sona erdi.

BİR TEBLİĞ SUNDUM
Öğleden sonra saat 14.30’da konferansın bilimsel oturumları başladı. Konferans çalışmaları, “Kur’ân ve Kur’ân İlimleri, Kur’ân ve Sosyal Sorunlar, Kur’ân ve Siyasal Sorunlar, Kur’ân ve Hukuki Sorunlar, Kur’ân ve Ekonomik Sorunlar” adlı dört ayrı komisyona dağıtılmıştı. Beni, “Kur’ân ve Sosyal Sorunlar Komisyonu”nun başkanlığına seçtiler. Bu görevi, Kum’un büyük alimlerinden Hüccetül-İslâm Seyyid Rıza Müeddeb ile birlikte yürüttük. Düzeyli konuşmaların yapıldığı bu komisyon toplantılarının öğleden önceki oturumunun son kısmında, “Düşüncelerimizi yenilememiz gerekir” başlıklı tebliğimi sundum. İleride bu konuşmamın özetini bu sütunlarda yansıtmaya çalışacağım.

Kum İslâm Kültür Merkezi Başkanı Subhânî, İslâm bilim ve kültürünün gelişmesi konusunda 35’ten fazla projeleri bulunduğunu, bunlar içinde en önemlisinin de bir Kur’ân Ansiklopedisi hazırlamak olduğunu, böylece İslâm dünyasında bir “ilk”e imza atacaklarını söyledi.

YARIN: Kur’ân-ı Kerim insanlığın sönmez ışığıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR