Sevgili Peygamberimize karşı yapılan karikatür hakareti, İslâm âleminde gerekli tepkiyi gördü ama gösteriler gitgide aşırıya kaçmaya, haddi aşmaya başladı. Kuran'da, yapılan haksızlığa karşılık verilmesi ancak haddin aşılmaması, işlenen suça hak ettiğinden fazla ceza verilmemesi emredilir, affetmenin ise daha hayırlı olduğu vurgulanır. Yapılan gösteriler yakıp yıkmalara, hatta öldürmelere varıyor. Bunlar doğru şeyler değildir. Aşın hareketler karşı tepki doğurur. Ayrıca keskin sirkenin sonunda kendi küpünü patlattığı da bilinmektedir. Aşın hareketler medeniyetler çatışmasına yol açar. Oysa dinlerin temel amacı kavga değil, barıştır.
Müslümanların sağduyulu davranması, artık gösterileri burada noktalaması gerekir. Yoksa doğacak gerginlikler dünya barışına zarar verir. Çünkü çatışmalardan her iki medeniyet mensupları da büyük yara alır, sıkıntı çeker. Kuran bize kitap ehliyle en güzel biçimde diyalog ve barışı emrederken biz niçin çatışmayı tercih edelim ki? Düşmanlıktan hayır gelmez. Hayır barıştadır. Kuran'ın deyişiyle, barış daha hayırlıdır.
İnanç sorgulanmaz
Bu restleşmenin toplum kalkınmasına, ülke bütünleşmesine hiçbir yararı yoktur. Laiklik dinin devlete, devletin de dine inanç ve vicdan özgürlüğüne müdahale etmediği modern devlet yönetimidir. Devletin temel yasalarına uymak herkesin görevidir. Ama devletin de halkın inancına, kılık kıyafetine müdahale ermemesi gerekir. Sokakta başını örten öğretmen hanıma müdahale, devletin din ve vicdan özgürlüğüne müdahalesidir. Bu, dünyanın neresinde var? İşte Avrupa ülkeleri. Hollanda'da yaşadık, Almanya'da yaşadık, Avrupa'yı gördük. Üniversitelere başının örtüsüyle gelen Müslüman kızlar var. Hiç kimse onlara müdahale etmez.
Çünkü Avrupalı insan, kafanın dışıyla, kılık kıyafetle uğraşmaz, insanın inancını sorgulamaz. Kafasının içindekine bakar. Hiç kimse bir başkasını kendisi gibi inanmaya veya yaşamaya zorlayamaz. Bu ancak totaliter rejimlerde olur. Devletin temel yasalarına saygılı olmak, adap ve ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla herkes istediği gibi giyinme ve yaşama hakkına sahiptir. Bırakın insanlar nasıl rahat ediyorlarsa öyle giysinler.
Yarın: Kuranın açık hükmünü kimse değiştiremez.
Bu gösteriler bir an önce durdurulmalı
Sevgili Peygamberimize karşı yapılan karikatür hakareti, İslâm âleminde gerekli tepkiyi gördü ama gösteriler gitgide aşırıya kaçmaya, haddi aşmaya başladı
Haberin Devamı

