‘Biz her elçiyi kendi kavminin diliyle gönderdik’

İşte Arapların bu tür itirazlarına cevap olarak Arapça konuşanlara Arapça Kur’ân indirildiği, başka dilde indirilse manasının anlaşılamayacağı ve dolayısıyla bir yararının da olmayacağı buyurulmaktadır

Haberin Devamı

SORU: Fussilet Süresi 44’üncü ayetini açıklar mısınız? (Erdoğan)

CEVAP: Fussilet Suresi’nin 43-44’üncü ayetlerde şöyle buyurulmaktadır:

“43- Sana söylenen, senden önceki elçilere söylenmiş olandan başka bir şey değildir. Kuşkusuz Rabbin, hem bağışlama sahibi, hem de acı, azap sahibidir.

44- Eğer biz onu, yabancı (dilde) bir Kur’ân yapsaydık derlerdi ki: Ayetleri (anlayacağımız) bir dille açıklanmalı değil miydi? Arap’a yabancı söz mü (geliyor)?” 43’üncü ayette Hz. Muhammed’e verilen vahiylerin, önceki peygamberlerin mesajlarına uyduğu, tüm peygamberlere aynı esasların vahyedildiği, Kur’ân mesajının onlardan farklı olmadığı belirtilerek ilahi dinlerin özde birliği anlatılıyor. 44’üncü ayette de Kur’ân mesajının Arap diliyle gönderilmesinin nedeni açıklanıyor. Eğer Allah, Kur’ân’ı başka bir dilde indirmiş olsaydı “Biz bunu anlamıyoruz. Bunun ayetlerinin açıklanması gerekir. Arapça konuşan birine, yabancı dilde mesaj indirilir mi?” derlerdi.

Manası anlaşılmazdı
İşte Arapların bu tür itirazlarına cevap olarak Arapça konuşanlara Arapça Kur’ân indirildiği, başka dilde indirilse manasının anlaşılamayacağı ve dolayısıyla bir yararının da olmayacağı buyurulmaktadır. Başka surelerde de bu noktaya işaret edilmiştir: “Biz her elçiyi, kendi kavminin diliyle gönderdik ki onlara açıklasın” (İbrahim: 4), “Biz Kur’ân’ı yabancılardan birine indirseydik de onu onlara okusaydı, ona inanmazlardı” (Şuara: 198-199) ayetlerinde de Kur’ân-ı Kerim’in Arapça indirilmesindeki hikmet anlatılmaktadır.

İfadedeki Arap söylemi
44’üncü ayette hem Kur’ân’ın tebliğcisi Hz. Peygamber, hem de mesajın gönderildiği Arap toplumu kastedilmiştir. Yani “Araplara yabancı dille hitap edilir mi?” sözünde Kur’ân’ın ilk muhatabı Hz. Muhammed de, Arap toplumu da Arabi söyleminin kapsamındadır. İfadede Arap söylemi geçer. Peygamber veya elçi sözü geçmez. Öyle ise doğru çeviri, “Arap’a yabancı söz mü?” şeklindedir.

DİĞER YENİ YAZILAR