Atatürk’ün dediği gibi: Bilâ kayd-ü şart millet egemenliği

Haberin Devamı

SORU: Bir yazınızda referandumla ilgili olarak, “Avrupa’da böyle durumlar yok. Kimse ilgilenmez. Gider oyunu kullanır” demişsiniz. Çok yerinde bir tespit. Ancak o ülkelerde kanunlar o kadar kuvvetli ki kimse din devleti kurmaya teşebbüs bile edemez. Herkesin kafası rahattır, akıllarını kullanırlar. Ama bizde tam tersi akıllar olduğundan bu kadar karmaşa yaşanıyor. Keşke sizin dediğiniz gibi biz de onlar gibi rahat olsak. (Işık İrez)

CEVAP: Bazı insanların kafasına bu fobi yerleşmiş, bu korku varken demokrasi olamaz. Kimsenin din devleti kurma hevesi yok. Anayasa belli, kanunlar belli. AB’ye girmek isteyen bir ülke din devleti kurmak istemez. Zaten bunu yapamaz. Ben dinden bu kadar korkmanızın manasını anlayamıyorum. Kanaatime göre Türk’ü Kürt’ü asırlardır bir arada tutan dindir. Din duygusu zayıflarsa ırkçılık eğilimi güçlenir. Düşüncenize saygı duyarım ancak bu tür korkulara katılmam. Sonuna kadar demokrasi taraftarıyım ama Avrupa standardında demokrasi. Vesayetli demokrasi yanlısı değilim. Ne Askeri vesayet ne de yargısal vesayet. Atatürk’ün dediği gibi: “Bilâ kayd-ü şart millet egemenliği.”

O sözlere kanmayın

SORU: Çok istememize rağmen çocuğumuz olmuyor. Eşim bir hocaya danışmış. Hoca da porselen bir tabağın içine bir dua yazmış. Bu tabaktan bir ay boyunca zemzem suyu içmesini söylemiş. Tabii tabağa su koyunca yazdığı duanın mürekkebi çıkıyor. Eşim içme taraftarı ama ben henüz içirmedim. Bunun dışında ne tür dua etmemizi salık verirsiniz? (K. D.)

CEVAP: Değil porselen, altın tabak içinde yıllarca zemzem suyu içseniz de eğer taraflardan birinde kusur varsa ve bu kusur düzeltilmezse çocuk olmaz. Önce doktora gidin. Tedavi çarelerini arayın. Öyle cahil insanların hurafe sözlerine kulak asmayın. Ama siz Allah’a gönülden dua ederseniz, Allah isterse size çocuk verir. Şayet vermezse buna da razı olacaksınız. Çünkü “Cenabı Hak dilediğine kız, dilediğine erkek, dilediğine ikiz çocuk verir, dilediğini de kısır yapar” (Şûra: 49-50). Her şey O’nun takdirine bağlıdır. Bir insanın burnu doğuştan eğri ise duayla veya zemzem suyu içmekle düzelir mi? Bu ancak tıbbi bir operasyonla düzeltilebilir. Allah yardımcınız olsun.

‘Allah saklasın’ deyimi

SORU: “Allah saklasın” ne demektir? “Allah korusun” anlamında mıdır? (Emre Somer)

CEVAP: Allah saklasın, Allah korusun demektir. Yani bir kaza bela gelişi durumunda Allah o kişiyi saklasın, kaza ve belanın önüne atmasın, onu kazaya yem olmaktan kurtarsın demektir. Bunun başka bir anlamı yoktur.

DİĞER YENİ YAZILAR