Dünden devam
Herkesin yaptığı kendisinedir. Ancak kişi, geçmişleri için dua eder. Şuara Suresi’nde geçmiş peygamberlerin, hayır ve selamla anılmaları, imrendirici bir ifadeyle anlatılır. Geçmişlerin selamla anılması onlar için duadır. Peygamberimiz, kişi öldükten sonra amel defterinin, yani sevap ve günah kütüğünün kapanacağını ancak kamu yararına hayır yapmış olanın, faydalı bir ilim veya yararlı bir evlat bırakmış olanın amel defterinin açık kalacağını, bıraktığı hayırdan, ilimden yararlanıldıkça, evladı kendisini rahmetle andıkça veya rahmetle anılmasına sebep olacak güzel işler yaptıkça o kişiye sevap gideceğini belirtmiştir. Iskat, düşürmek demektir. Kişi öldükten sonra onun namaz ve oruç borçlarını düşürmek için fidye verme eylemine ıskat denmiştir.
Peygamberimiz döneminde böyle bir uygulama olmadığı gibi Kur’ân’da da bunun bir dayanağı yoktur. Ancak ölenlerin ruhu için verilen sadakanın yararı olur. Ölmüş olanın bıraktığı paradan, maldan onun adına ne kadar hayır yapılsa, fakirlere yardım edilse o kadar sevaptır. Ama öyle ıskat gibi dinde yeri olmayan uydurmalardan uzak durmak gerekir. Yardım fukaraya yapılır, oradaki cenazecilere değil, imamlara değil. Şimdilerde ıskat, cenazecilere gelir sağlama yöntemi haline getirilmiştir. İslâm’ı bu tür dilenciliklerden arındırmak gerekir. Halk bilinçli olsa, böyle bid’atlardan uzak dursa, dinin ruhuna dönse din sadeliğine kavuşur. Böyle hurafeler de temizlenip atılır.
Kardeşine yardım et
SORU: Babam emekli, ben sözleşmeli olarak bir kurumda çalışıyorum, kardeşim tıp fakültesinde okuyor. Evlilik için biriktirdiğim bir miktar param var. Bana kurban düşer mi? Ya da kurbanın değeri kadar parayı kardeşime versem olur mu? (Gülnur Aksoy)
CEVAP: Kurban kesmek farz değil, sünnettir. Kesersen sevabı var, kesmezsen günahı yok. Onun için “bana kurban düşer mi düşmez mi?” diye sormana gerek yok. Evlenmek için ayırdığın o paraya kurban düşmez. Ama kardeşine yardım edersen çok güzel olur. Sen kurbana ayıracağın parayı kardeşine harçlık olarak ver daha çok sevap alırsın. Bugün kurbana ihtiyaç yok, fakirlerin yardıma ihtiyacı var. İhtiyaç ne yönde ise sevap oradadır. Kardeşine yardım et.
Artık hurafeleri temizleyip atalım
Haberin Devamı

