Allah'ın yaratma eylemi süreklidir

Enis Kaya adlı okuyucumun sorusunu cevaplamaya bugün de devam ediyorum

Haberin Devamı

Enis Kaya adlı okuyucumun sorusunu cevaplamaya bugün de devam ediyorum.

Bir ayette, "Ben insanları ve cinleri bana tapmaları için yarattım" buyurulmaktadır. İbn Abbas, bu ayetteki tapma fiilini bilme şeklinde açıklamıştır. Tapma, bilmenin en ileri boyutunu işaretler. Allah; bilinmesi, kendisine tapılması için evreni yaratmıştır.

O halde evrenin yaratılış sebebi, bizzat Allah'ın kendisidir. Allah'ın varlığı yaratmayı gerektirir. Hocaların, "Allah âlemi, Hz. Muhammed'in yüzüsuyu hürmetine yarattı" şeklindeki ifadeleri, uydurma bir hadise dayanır. Güya Allah, Hz. Muhammed'e hitaben, "Levlâke lemâ halaktu'l-eflâk: Sen olmasaydın, bu felekleri (yani evreni) yaratmazdım" demiştir.

Kudsi hadis şeklinde aktarılan bu rivayet, hadis bilginlerinin ittifakıyla uydurmadır. Bu inançlar, aşırı peygamber sevgisinin bir tezahürüdür. Hıristiyanlar İsa'yı evrenin yaratılış sebebi görürken Müslümanlar da onlardan geri kalacak değil ya, onlar da Hz. Muhammed'i evrenin yaratılış gayesi görmüşlerdir.

Hz. Muhammed'in getirdiği tevhid inancına da aykırıdır. Bütün yaratıklar, bütün insanlar Allah'ın yaratığı ve kuludur. Evren, O'nun düşüncesindeki bilgilerin görüntüye çıkması, sofranın açılmasıdır. "O, her an bir şandadır." O'nun yaratma eylemi bitmez, süreklidir, etkindir. Kimileri doğarken kimileri ölür. Evrende nice yıldızlar ömrünü tamamlayıp yok olurken yeni yeni yıldızlar oluşmaktadır. İşte bütün bunlar, Allah'ın yaratma sıfatının gereğidir.

Peygamberimizin kıldığı namaz
Soru: Peygamberimizin öğrettiği namaz, şimdi kıldığımız namaz mıdır? (Kenan Görüş)

Cevap: Namazın şekli ve rekât sayısı özetle de olsa Kur'ân'da vardır. Kur'ân, namaz kılmak isteyenin abdest almasını emreder. Nisa 102 ve Maide 6. ayetlerden namazda ayakta durulacağı anlaşılmaktadır. Yine Kur'ân, namaz için kalkıldığında herkesin, kolayına gelen bir Kur'ân parçası okumasını emreder. (Müzzemmil, 1-3,20. ayetler). Müminlere rükû ve secde etmeleri emredilir (Hac: 77, Bakara: 43). Demek ki namazın temel öğeleri abdest, ayakta durmak, Kur'ân okumak, rükû ve secde yapmaktır. Yine Nisa 102'nci ayetten de namazların, ikişer rekât olduğu açıkça anlaşılır.

Bugün kıldığımız namaz, Peygamberimizin kıldığı namazdır. Ancak namazın ardından yapılan merasimler, O'nun uygulaması değildir. O'nun, şartların gereğine göre iki, bazen birkaç namazı birleştirmesi çoğunlukla uygulamadan kaldınlmış, işin zor yönüne gidilmiştir. Fıkıh kitaplarındaki ayrıntıların, Hz. Peygamber'in ve Kur'ân'ın kolaylık (yüsr, hanîfiyye, semhâ) düşüncesine uygunluğunu söylemek güçtür.

DİĞER YENİ YAZILAR