Allah şekle değil gönüle bakar

Başı örtmek Kur'ân'ın emridir. Ama bunun temel amacı, kadının nezahetini korumaktır. Başını örtmeyen bir kadının bütün güzel amellerinin boşa gittiğini söylemeye kimsenin hakkı yoktur

Haberin Devamı

Soru: 57 yaşında ev hanımıyım. Büyük bir hevesle Kur'an'ı öğrenmeye karar verdim. Kur'ân hocası bir bayandan ders almaya başladım. Bu hanım bana bir gün, "Başını açık gördükçe sana çok üzülüyorum. Bütün yaptıkların boşa gider" dedi. Dokuz yıldır namaz kılıyorum. Şimdi benim yaptıklarım boşa mı gidiyor?

Cevap: Başı örtmek Kur'ân'ın emridir. Ama bunun temel amacı, kadının nezahetini korumaktır. Başını örtmeyen bir kadının bütün güzel amellerinin boşa gittiğini söylemeye kimsenin hakkı yoktur. Baş örtmek nasıl bir yükümlülükse dedikodudan uzak durmak, haset etmemek, doğru olmak da ondan çok daha kuvvetli emirdir. Başını bağladığı halde namaz kılmayan, akşama kadar dedikodu yapan, kıskanç olan, dürüst olmayan çok kadın tanırım. İslâm sadece baş örtüsünden ibaret değildir. Özellikle bu zamanda artık kadının nezaheti baş örtüsüyle ölçülemez. O kadının sözü cidden kırıcıdır. Amellerin boşa gidip gitmediğini insanlar değil, Allah bilir. Çünkü amelleri kabul eden de O, reddeden de O'dur. İnsanın Allah katındaki değeri, insanlar tarafından takdir edilemez.

"Hiç kimseye hor bakma,
İncitme gönül yakma,
Sen nefsine yan çıkma,
Mevlâ görelim neyler
Neylerse güzel eyler"

O tür sığ düşünceli insanların sözüne aldırmadan siz elinizden geldiğince Kur'ân'a göre yaşamaya çalışınız. Bir şeyin hepsi yapılamazsa büsbütün de terk edilemez. İnsan elinden geldiği kadar Allah'ın emrine göre yaşamaya çalışmalıdır. İnsanların değerlendirmesi değil, Allah'ın değerlendirmesi önemlidir. Allah şekle değil, gönüle bakar.

"Kur'an'ı Kerim'i anlamaya çalışıyorum"
Soru: Bir yazınızda, "Ne olursan ol gel" ile başlayan mısraların Mevlana'ya ithafen yazıldığını okumuştum. Ben Mesnevi adasının güzelliklerini tanıyarak Kur'an'ı daha iyi anlamaya çalışıyorum. Bazı kelimeleri Türkçe sözlükte bulamıyorum. Bana bir sözlükle birlikte Kur'an surelerinin anlamlarını içeren bir kitap tavsiye edebilir misiniz?

Cevap: Mevlana'ya nispet edilen o ünlü dörtlük, gerçekte Mevlana'nın değil, Mevlana'dan sonra kendisini ziyarete gelen ve Konya'da vefat edip Mevlana'nın yanında yatmakta olan bir Horasan erinindir. Ancak Mevlana felsefesini yansıtmaktadır. Üç ciltlik "Kur'ân-ı Kerîm Tefsiri" adlı eserimi okumanızı tavsiye ederim. O eserde, her sure başlangıcında manası, içerdiği ayet sayısı, iniş tarihi açıklanmıştır. Size Ferit Devellioğlu'nun Osmanlıca sözlüğünü de tavsiye ederim.

DİĞER YENİ YAZILAR