Allah evreni kendisi için yarattı

Haberin Devamı

Din, namaz, cemaat, Allah’ın yaratması hakkında birçok soru sıralayan okurum Mehmet Emir Kurtaran’a yanıtımdır: Sorularınızın bir kısmını okudum, diğerlerini okumaya vaktim olmadı. Daha gençsin, bana yönelttiğin sorular da kimsenin bilmediği, duymadığı şeyler değil. Eğer “Soru ve Cevaplarla İslâm” veya “1001 Soruda İslâm” ya da “İslâm Tasavvufu” adlı eserlerimi okursanız bunların cevaplarını bulabilirsiniz. Ama bunları ayrı ayrı cevaplamaya gerek görmüyorum. Çünkü bu konulara çok temas ettim. Allah evreni hiçbir şey için yaratmadı, kendisi için yarattı. Evren olmasa Allah’ın isim sıfatları etkinlik kazanmaz.

Allah yaratandır, yarattığı bir şey yoksa yaratıcılığının ne değeri olur? Allah bağışlayandır, bağışladığı bir şey yoksa bağışlamasının anlamı kalmaz. Allah rızk veren, besleyendir. Beslediği bir şey yoksa O’nun rızk verici sıfatı nasıl etkinleşir? Güneşi düşünün. Işığı olmayan güneşe güneş denir mi? İşte yaratıksız yaratıcı da düşünülemez. Allah varsa yaratıklar da olacaktır. Bu zorunludur. Tıpkı ışığın, güneş için zorunlu olması gibi. Allah isim ve sıfatlarıyla yaratıklarında görünmek istediği için evreni yaratmıştır. Aklınızı böyle düşüncelerle meşgul etmek size hiçbir şey kazandırmaz, tersine ruhunuzu bunalımlara sokabilir. Siz dinin gereklerini yerine getirin. Dürüst insan ol, başkalarına da yardım et. İşte ruhun olgunlaşması için gereken budur.

*****

Namazın temel ögeleri

SORU: Namazın rûku, secde ve teşehhüd oturuşlarında alışılagelmiş olanları okumak yerine Kur’ân’dan alınma duaları okuyabilir miyiz? (Abdülkadir Doğru)

CEVAP: Namazın temel ögeleri ayakta durmak, Kur’ân okumak, rûkuya varmak, secdeye varmak ve iki rekâtın sonunda oturmak. Bunları yapmakla namaz tamam olur. Rûkuda tesbih sünnettir. Siz istediğiniz gibi bu tesbihlerin ardından dualar okuyabilirsiniz. Hatta bu tesbihlerin yerine dua da okuyabilirsiniz ama bunlar takriben 1450 yıldan beri böyle yerleşmiştir. Tesbihler yerine dua okursanız namaza engel değildir. Ama tesbihlerin ardından istediğiniz duayı okursanız daha iyidir ve sünnet olan da budur. Bu dualar Kur’ân duaları olabileceği gibi hadislerden derlenen dualar da olabilir. İçinizden geldiği biçimde Türkçe de dualar edebilirsiniz. Bilinçli olacağı için böylesi daha da güzeldir.

DİĞER YENİ YAZILAR