Alınan bir abdestle kaç namaz kılınır?

Haberin Devamı

SORU: Bir namazın bir sonraki namaza kadar belli bir süresi var mı? Bir defa abdest almakla kaç namaz kılınır? (Saime Erbar)

CEVAP: Vaktinde kılamadığınız namazı, bir sonraki namaz vaktinde mesela öğleyi ikindinin vaktinde kılabilirsiniz. Ancak bu kaza değildir, cem(birleştirme)dir. Önce öğle namazını, sonra ikindi namazını kılarsınız. İkindiyi de kılamadınızsa o zaman yine sırasıyla önce öğleyi, sonra ikindiyi, sonra akşamı, daha sonra yatsıyı kılarsınız. Bu kaza değil, birleştirmedir. Ama siz kaza diyorsanız o da aynı kapıya çıkar. Alınan abdest bozulmadıkça o abdestle beş vakit namazı kılabilirsiniz. Ama vakit namazları için ayrı ayrı abdest almak daha güzeldir.

Bu vasiyet doğru mu?

SORU: Peygamberimizin, “Beni olduğum yere gömün. Mezarımı bir türbe haline getirirseniz ahirette iki elim yakanızda olur” vasiyeti doğru mu? (Çevik Çakmur)

CEVAP: Hz. Ebubekir’in aktarımına göre Peygamberimiz, “Peygamberler öldükleri yere gömülürler” buyurmuştur. Ayrıca peygamberlerinin kabirlerini mabetleştiren kimselere Hz. Peygamber’in lanet okuduğuna dair de bir rivayet vardır. Ancak bu sözlerin ne dereceye kadar Peygamber’in kesin sözü olduğu kuşkuludur. Gerçeği sadece Allah bilir.

Süslenmek caiz midir?

SORU: Allah’ın yarattığı bir şeyi değiştirmek şirktir. Saçlara fön çekmek de aynı şekilde değerlendirilir mi? (Mustafa Doğan)

CEVAP: Süslenmek, yıkanıp taranmak, tıraş olmak Allah’ın yaratışını bozmak değil, güzelleştirmektir. Allah’ın yaratışını değiştirmek, bozmak, çirkinleştirmek, sakatlamak anlamındadır. Yoksa tıraş olmak bu kategoride değerlendirilemez. Çünkü Kur’ân süslenmenin haram olmadığını vurgulamış ve süslenmeyi, güzelleşmeyi emretmiştir. Saçlarınıza istediğiniz gibi makyaj yapabilirsiniz.

Selam sözünün anlamı

SORU: “Selamünaleyküm” ifadesinin dini selamlaşmayla bir ilgisi var mı?

CEVAP: Kur’ân-ı Kerim’de meleklerin, cennet halkına “selamünaleyküm” şeklinde selam verdikleri anlatıldığı gibi cennet halkının da birbirlerini “selam” sözcüğüyle selamladıkları ifade edilmektedir.

DİĞER YENİ YAZILAR