Aba altından sopa!

Bakanlar değişti, ifade tarzları değişti, ama zihniyet değişmedi. Üniversite giriş sınavının birçok sıkıntıya yol açtığını ifade eden Çelik, sorunların çözülmesi amacıyla ÖSYM Başkanı ile görüştüğünü, YÖK Başkanı ile de görüşmeyi düşündüğünü belirtiyor

Haberin Devamı

Bakanlar değişti, ifade tarzları değişti, ama zihniyet değişmedi. Üniversite giriş sınavının birçok sıkıntıya yol açtığını ifade eden Çelik, sorunların çözülmesi amacıyla ÖSYM Başkanı ile görüştüğünü, YÖK Başkanı ile de görüşmeyi düşündüğünü belirtiyor. "Eğer YÖK ve ÖSYM bir adım atmazsa, biz yapacağımızı biliriz" anlayışı devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversiteye giriş sınavında özellikle meslek lisesi mezunlarıyla ilgili sıkıntı konusunda, "Eğer YÖK ve ÖSYM bir adım atmazsa, yapacakları yükseköğretim yasası değişikliğinde bu problemi çözeceklerini" açıkladı. Bakan Çelik, üniversiteye giriş sınavı ile ilgili büyük bir kargaşa yaşandığını, liselerde öğrencilerin rapor alarak okula gitmediklerini, lise 3. sınıfın "fiili olarak kalmadığını" belirtiyor. Çelik, "Veliler, (çocuklarımızı toplu olarak izne çıkaracak bir formül geliştiremez misiniz?) diyorlar. Tıp fakültesi bulunan üniversitelerin rektörleri, yöneticileri rapor taleplerinden gına getirmişler. (Bizi kurtarın bu rapor taleplerinden) diyorlar" dedi. Sorunu ÖSYM ile bağlı olduğu YÖK'ün çözmesi gerektiğini kaydeden Çelik, ÖSYM Başkanı'nı Bakanlığa davet ettiğini, "meslek lisesi mezunlarının uğradığı mağduriyeti konuştuğunu" söyledi. Çelik, "Ama sayın Başkan (yaptığımız doğrudur) diyor. (Bu konuda karar mercii ben değilim, bunu YÖK Başkanı ile konuşun) diyor. Yakında, YÖK Başkanı ile de bu meseleyi konuşacağım" dedi. Mesleki ve teknik eğitime gereken önemin verilmediğini savunan Çelik, milyonlarca kişinin üniversite kapısında yığıldığını belirtti. Yükseköğretim Yasası ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Çelik, bu yasama yılı bitmeden yasa değişikliğini tamamlama kararlılığında olduklarını bildirdi. Çelik, "Üzüm yeme niyetindeyiz, bağcı dövme niyetinde hiç değiliz, şu veya bu kurumun başındaki kişilerle kan, kin davasında olmadıklarını" kaydetti.

Aynen devam...
Cevap, fazla gecikmedi. YÖK, lafı fazla uzatmadan "ÖSS'de değişiklik yapılmayacak!" dedi. YÖK, ÖSS'de şu aşamada bir değişiklik yapılmasının hem idari, hem de hukuki açıdan mümkün olmadığını bildirdi. YÖK'den yapılan açıklamada, MEB'nin yükseköğretime geçiş sisteminde düzenlemeler yapmak üzere oluşturduğu komisyona YÖK'ten de bir üyenin katılmasını talep eden yazı gönderdiği belirtildi. YÖK, söz konusu yazıya yanıt verdi. Yazıda, ÖSS'nin kurallarının belirlendiği ve "şu aşamada yapılacak değişikliğin hem idari, hem de hukuki açıdan mümkün olmadığını" vurgulandı. Son günlerde yükseköğretime geçiş sistemi üzerinde tartışmaların yoğunlaştığı ifade edilen yazıda, ÖSS'ye 1.5 milyondan fazla adayın gireceği anımsatılarak, sınavın öğrencilerin yanı sıra ailelerini ve yakınlarını da ilgilendirdiğine işaret edildi. Yazıda, şunlar kaydedildi: "Bu sınavın kuralları belirlenmiştir. Şu aşamada bir değişiklik yapılması hem idari, hem de hukuki açıdan mümkün olmadığı gibi, konu üzerinde geleceğe yönelik olsa da, ne suretle olursa olsun soru işaretleri dahi yaratılması pedagojik açıdan fevkalade mahsurludur. Bu nedenle yükseköğretime geçiş sistemi üzerindeki tartışma ve çalışmaların şu günlerde gündemde tutulmasının doğru olmayacağına inanıyoruz. Ayrıca, YÖK olarak sınav sisteminde herhangi bir değişiklik yapılmasının aksine, öğrencilerin bu sınava en iyi şartlarda hazırlanması, aydınlatılması, huzurlu ve yüksek moralli bir ortamda girmelerini temin etmeyi hedef almış bulunmaktayız. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Sınava iki ay gibi kısa bir süre kalmışken, tartışmaların sürdürülmesi aday gençlerimizi ve velilerini de olumsuz etkileyecektir." Yazıda, "bu nedenle öğrencileri pedagojik açıdan aydınlatacak çalışmaların sürdürülmesi gerektiğine inanıldığı" belirtilerek, "Şu anda yapılacak tek şey, öğrencilerimizin huzurlu bir ortamda sınava girmelerini sağlamaktır. Sınav sisteminde bir değişiklik yapılmasının mümkün olmadığını kamuoyuna duyurur, bu vesileyle sınava girecek gençlerimize başarılar dileriz" denildi.

DİĞER YENİ YAZILAR