Bir sufî hikâyesinde, insan ilişkilerinde "yöntem" meselesi tartışılıyor. Bu hikâyeden birkaç yorum çıkarmak mümkün:
İnsan ilişkilerinde yöntem çok önemlidir.
"İyi bir sonuç elde etme uğrunda kötü davranmayı seçmek" bir yöntemdir.
Eğer zorunlu görünüyorsa, "bazı şeylere rağmen" davranma kararlığı da bir yöntemdir.
Bu hikâyeyi her okuyanın farklı bir yorumu olabilir...
* Adamın biri bir ağaç köşesine kıvrılmış uyuyordu. O sırada da oradan bir süvari geçmekteydi. Süvari, uyuyan adama iyice yaklaştığında bir yılanın adamın açık ağzından içeri süzüldüğünü gördü.
Atını gemledi, bir an durup düşündü. Adam derin bir uykudaydı, yılan boğazından içeri girmişti. Müdahale etmezse yılan her an adamı öldürebilirdi.
Birden kararını verdi. Atından indi, adamı kuvvetle dürttü. Adam tam gözünü yarım açmışken elindeki kamçıyla adama vurmaya başladı. Adam kamçıyı yedikçe büzülüyor, kımıldamadan duruyordu.
Öyle şaşkın durmaya devam ederken, süvari onu yakaladı ve az ötedeki, köylülerin çürük patatesleri attığı bir köşeye götürdü.
Kamçısıyla tehdit ederek adama birkaç çürük patates yedirtti. Sonra da kenardaki bir pis su birikintisinden su içmesini emretti.
Adam korku içinde süvarinin bütün dediklerini yaptı. Suyu da içtikten sonra başını kaldırdı, süvariye "Ben sana ne kötülük yaptım?" diye sordu.
O anda adamın yediği çürük patateslerle pis su harekete geçti ve adam çıkarmaya başladı. Çıkardıkları arasında az önce içine giren yılan da vardı.
Adam, süvarinin aslında ne yapmak istediğini o anda anladı.
"Neden beni kurtardın?" diye sordu.
Süvari cevap verdi: "Bilgi sorumluluğun anasıdır."
Adam bir şey anlamadı, tekrar "neden böyle yaptın" diye sordu.
Süvari söyledi:
"Yılanın açık ağzından süzüldüğünü gördüm. Seni uyandırmalıydım ama o sırada senin yılanın ürkmesine yol açacak fazla bir hareket yapmaman gerekiyordu. Seni uyandırdım, kamçıyla vurarak fazla hareket etmemeni sağladım. Kamçıyla tehdit etmesem çürük patatesleri yemez, pis suyu içmezdin. Bunları yapmayıp içinde yılan olduğunu söylesem buna inanmazdın. Yada bana güvenmez, panik içinde yanlış bir şeyler yapıp yine yılanın seni öldürmesine yol açardın."
Süvari bu açıklamayı yaptıktan sonra atına atladı ve uzaklaştı.
Yöntem meselesi
Bir sufî hikâyesinde, insan ilişkilerinde "yöntem" meselesi tartışılıyor. Bu hikâyeden birkaç yorum çıkarmak mümkün
Haberin Devamı

