Adalet Bakanı, yolsuzluk davalarının sonuçlandırılabilmesi, yolsuzluk sanıklarının faydalandığı "açıklar" ın giderilmesi için yeni yasal değişiklikler hazırlandığını açıkladı.
Kuşkusuz bütün bunlar, yerinde kararlardır ve yolsuzlukların en az düzeye indirilmesine katkısı olacaktır.
Bu yeni yasaların amacı, halen yaygın bir yakınma konusu olan mevcut yasaların yetersizliğini gidermektir.
Böylece bazı boşluklar ortadan kalkabilir, ancak Türkiye'de herhangi bir yasanın yolsuzlukların üzerine gidilmesini engellediği, sanıkların kovuşturulmasını, cezalandırılmasını ve kamu alacaklarının tahsilini zorlaştırdığını söylemek de zordur.
Yasalardaki boşlukların sanıklar ve suçlular lehine çalışması ancak yargı sistemi doğru işlemediği takdirde mümkündür. Yeni yasa çıkarmanın sonu yoktur, çünkü her yeni yasada kaçış imkânları, özellikle bizdeki karmaşık hukuk sisteminde, bulunabilecektir.
Yolsuzluğun aktığı yatak
Yargı sistemi çalışmadıkça, ne kadar yeni yasa çıkarılırsa çıkarılsın kaçamak noktalan her zaman bulunur. Bütün bu açıkların kapanmasını sağlayacak olan, yargının doğru dürüst çalışmasıdır.
Bugün adına "yolsuzluk" denilen bütün olayların bir ucu devlettedir. Devlet, doğru veya eğri yollarla para kazanma kaynağı olduğu sürece de yolsuzlukların önüne geçilmesi mümkün değildir.
Şu anda yolsuzluk sanığı olan birçok kişinin bundan önceki dönemlerde devlette ve siyasette korumaları olduğu için yolsuzluklar bu boyuta gelebilmiştir.
Burada fazla uzağa ve derine de gitmeye gerek yok. Kamu bankalarının nasıl boşaltıldığı, hangi siyasi etkilerle, nasıl çalıştıkları hiç kimsenin gizlisi değildir.
El konulmuş bankalarla ilgili murakıp raporlarının nasıl görmezden gelindiği, bu bankalara atanan devlet temsilcilerinin icraatlarını iş hayatındaki herkes bilmektedir.
Yolsuzluklar, yolsuzluk sistemindeki devlet bağlantısı kesildiği takdirde en aza indirilebilir. Soruşturma dosyaları kayboluyorsa, teftiş raporları yok ediliyorsa, çok basit denetim işlemleri yıllarca uzatılıyorsa, herkesin gözü önünde mal ve şirket kaçırılabiliyorsa, mahkemeler ağırdan almak için elinden geleni yapıyorsa yolsuzlukların önlenmesi mümkün değildir.
Örnekleri türedikçe...
İsterseniz dünyadaki bütün yasaları çıkarın, bunlara daha ağırlarını ekleyin, bu koşulları ortadan kaldırmadığınız sürece yolsuzluklar devam edecektir.
Devlete büyük borçları olan kişiler hiçbir şey ödememenin yolunu bulduğu sürece başkaları da onları örnek alacaktır.
Ortalama kamu görevlileri "zengin" hayatı yaşadığı sürece, lüks otomobillerle işlerine gidip geldikçe başka kamu görevlileri de onlara özenecektir.
Devlet kaynakları iş hayatının bir kesimi için büyük kazanç kapısı olmaya devam edecekse başkaları da onları izleyecektir.
Karışık iş ilişkilerinde eli ayağı olan siyasiler teşhir edilmediği, varlıklarının kaynağı sorulmadığı sürece başka siyasiler de aynı işlere kalkışacaktır.
Bunlar halledilmediği sürece yeni yasalar çıkar durur, ama yolsuzluk sistemi de yaşamaya devam eder.
Yolsuzluklar ve "devlet"
Adalet Bakanı, yolsuzluk davalarının sonuçlandırılabilmesi, yolsuzluk sanıklarının faydalandığı "açıklar" ın giderilmesi için yeni yasal değişiklikler hazırlandığını açıkladı.
Haberin Devamı

