Vahim bir senaryo

Haberin Devamı

Senaryonun kaynağı son açıklanan bir kamuoyu araştırması. Araştırmayı yapan kuruluşun adı Metropoll. Bugün seçim olsa... sorusuna verilen cevaplar siyasi yapının neredeyse tek partili sisteme doğru gittiğini gösteriyor.

Aynı kuruluşun kriz döneminde yaptığı araştırmada yüzde 41’e düşmüş olan AKP yüzde 50.9 olmuş, CHP yüzde 9.5, MHP yüzde 6.6.

Kararsızları da kabataslak dağıttığımız zaman AKP yüzde 55’e ulaşıyor, CHP yüzde 10 barajını geçiyor, MHP ise ya geçiyor ya geçemiyor.

Şu andaki seçim sisteminde bunun karşılığı AKP’nin Meclis’te yüzde 80 dolayında bir çoğunluk elde etmesidir ki, adı da “tek parti rejimi”nden başka bir şey değildir.

***

Araştırma, her zaman olduğu gibi, kendi temenni ve isteklerini gerçeğin yerine koyanları kızdıracaktır. Ama kızmasınlar, bu tablonun gerçekleşmemesi için ne yapılması gerektiğini düşünsünler.

Taban oyu yine yüzde 10’un altına düşmüş olan CHP’nin başındakiler herhalde önümüzdeki mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerden sonra tası tarağı toplayıp evlerine giderler. Yapabilecekleri son görev, CHP’nin gerçek sosyal demokrat politikalar geliştirebilecek şekilde yeniden yapılanmasının yolunu açmaktır.

***

* Bu araştırmayı, Türkiye’deki siyasi rejimin, tek siyasi gücün AKP olduğu bir tek partili rejime dönüşmesi tehlikesinin işareti olarak görmek gerekiyor.

Ama CHP’lilerin ve düşünmek yerine küfretmeyi seçenlerin gösterecekleri tepki bugüne kadar gösterdiklerinden farklı olmayacaktır.

Onlar yine “satılmış medya” diye bağıracaklar, CHP’nin bir siyasi seçenek ortaya çıkaramamasını eleştirenleri “AKP’ye satılmış” diye suçlayacaklar.

Mart ayına çok az kaldı. Üstelik bazı göstergelere göre yerel seçimde AKP’nin genel seçime kıyasla daha çok oy alması ihtimali var.

* Bunun nedenlerinden biri DTP’li yerel yönetimlere yönelik tepkilerdir. Beklenen, genel seçimde yine DTP’ye ya da DTP’nin desteklediği adaylara oy verecek önemli bir kesimin yerel seçimde “hizmet” umuduyla AKP’ye yönelmesidir.

***

CHP bunları görüyor, tartışıyor mu? Buna ilişkin hiçbir belirti yok. Tam tersine, CHP Genel Başkanı, Ermenistan’a gidecek olan Cumhurbaşkanı’na gösterdiği “Bari git soykırım anıtına çiçek koy” gibi düzeysiz ve sokak milliyetçisi tepkileriyle ayakta durmaya çalışıyor.

Eğer Türkiye bir tek parti rejimi tehlikesi altındaysa bunun birinci sorumlusu, sosyal demokrat bir parti olmak yerine kaba milliyetçiliği ve laf oturtma siyasetini seçmiş olan CHP’dir.

DİĞER YENİ YAZILAR