Birileri bir filmin gösterimden kalkmasını istiyor, diğer birileri bir dizi filmin yasaklanmasını istiyor. Bu yasakçı kafalar, kendilerini ne olarak görürlerse görsünler sadece yasakçıdırlar. Hepsi gericidir.
Bunu anlatmaya çalıştık, sonra geç saatte korkunç haber geldi. Başbakan Kars’ta Mehmet Aksoy’un heykelini görmüş, beğenmemiş ve “bu ucube”nin kaldırılmasını isteyerek kendisini yasakçılar cephesine atmış.
Ne olursa olsun, kimsenin bir heykele “ucube” demeye hakkı olmadığını söylemek gerekiyor.
Başbakan, heykele uzak olabilir, ama verdiği tepki bilmediği, anlamadığı her olaydan “korkan” insan tepkisidir. İnsanın anlamadığı bir heykelden korkmasını anlayabiliriz. Başbakan’ın da sanatla, heykelle ilişkisi soğuk olabilir, ama kaldırılmasını istemeye asla ve asla hakkı yoktur.
Bir film ve bir dizi dolayısıyla binlerce kişi iki cümlelik tarih bilgisiyle kendisini tarih uzmanı gibi görüp “yasaklansın” gösterilerine girişiyorsa, önce bu kişilerin eğitilmesi ve onlara “yasaklansın” demenin ayıp olduğunun öğretilmesi gerekiyor. Ülkenin Başbakanı ucube deyip bir heykelin kaldırılmasını istiyorsa, o kişilere söylenecek fazla bir şey de kalmıyor.
Muktedir siyasilerin her konuya, bilmedikleri konular da dâhil, bodoslama girmek gibi bir alışkanlıkları var. Başbakan’ın heykel tepkisini görünce de ister istemez akla bir zamanlar Kenan Evren’in ressamlara nasıl resim yapılacağını öğretmesi ve kendisinin de resim yapmaya başlaması geliyor...
Bir toplumun gelişmişliğinin ölçüsü beş yıldızlı otel sayısı değildir. Dünyanın birçok ülkesinde dağ taş beş yıldızlı otel doludur, ama o toplumlar hâlâ geri toplumlardır çünkü heykelleri, resimleri yoktur, sanatları yoktur. Heykeller çoğaldıkça, heykeller ucube değil sanat eseri olarak görüldükçe, kitapların zararlı değil yararlı olduğu öğrenildikçe o beş yıldızlı oteller zaten kendiliğinden çoğalır.
Duble yolda giderken durakladığın yerde göreceğin bir heykel o duble yolun değerini birkaç kat artırır, insanları gerçek anlamda birkaç kat daha zenginleştirir.
Yasakçı bir toplum düzeninde ne beş yıldızlı otellerin ne de duble yolların bir değeri olur.
Umut edelim de, Başbakan’ın görüştüğü dünya liderlerinin hiçbiri “ucube” olayından haberdar olmasın, çünkü bunu duyarlarsa ona bakışlarında bir değişiklik olmaması imkânsızdır.

