Türk insanının hayatı ve sağlığı

Haberin Devamı

Sigara yasağı yürürlüğe girerken Tuzla’da bir işçi daha öldü. Bir gün önce bir işçi daha ölmüştü.

Tuzla cinayetlerini sigara yasağı ile birlikte anabiliriz, çünkü her ikisi de Türk insanının hayatı ve sağlığı ile ilgili.

Türk insanı, herkesin gözleri önünde, sadece Tuzla’da ölmüyor. Türk insanının sağlığı ve hayatından sorumlu olanlar sadece Tuzla’ya boş boş bakmıyor.

***

Türk insanı doğum sırasında anne ve bebek ölümlerinin sayısı bakımından halen dünya istatistiklerinin en üst sıralarında. Bebek ölümleri bakımından hâlâ az gelişmiş ülkeler düzeyinde. Resmi rakamlar bile böyle, resmi kayıtlara geçmeyenler içinse ancak tahminler yürütülebilir.

Türkiye’de resmi rakamlara göre trafik

kazalarında her yıl en az 10 bin kişi ölüyor. Kazalarda sakat kalanlardan kimse söz etmiyor, yaralı diye kayda geçenlerden kaçının sonradan öldüğüyle de kimse ilgilenmiyor.

Türkiye’de gıda denetiminin zayıflığını herkes biliyor, kimse bu işe ciddi olarak el atmıyor. Okullarda yediği yemeklerden zehirlenen çocukların, hormonlu meyve ve sebzelerin yarattığı zararların, kirli sulardan hastalananların hesabını kimse tutmuyor. Toplumu ve tarımı genetiği değiştirilmiş tohumların risklerinden koruyacak yasal düzenlemeye gitmek kimsenin aklına gelmiyor.

Belediyeler zaman zaman televizyon için sağlıksız gıda üreten yerleri basıyor. O kadar.

***

Büyük şehirlerin sokaklarını kaplayan egzoz gazlarının insanlar üzerindeki etkilerini kimse hesaplamıyor, kimse bunun sözünü bile etmiyor.

Sokaklardaki başıboş hayvanların insanlara aktardığı hastalıkların hesabı da tutulmuyor. Belediyeler bazen bu hayvanları itlaf ederek, “hayat” denen şeye nasıl baktıklarını gösteriyor.

Herhangi bir canlının hayat hakkına saygı göstermeyenlerin insanın hayat hakkına saygı göstermesinin mümkün olmadığını pek az insan hatırlatıyor.

Şehirlerin merkezinde hastalık saçan kirletilmiş derelerin, akarsuların çevreye ve insanlara verdikleri zararı da kimse hesaplamıyor.

***

Bütün bunlara boş boş bakanlar, Tuzla’da katliama dönüşen cinayetlere boş boş bakanlar, Türk insanının hayatına ve sağlığına olan ilgilerini göstermek için en kolayını yapıyor.

Gelişmiş ülkelerde vatandaşlarına sigara yasağı getirenler önce bütün bu meseleleri çözdü, sonra tütüne kadar geldi.

Türk insanının sağlığını etkileyen, canını alan onlarca sorunu görmezden gelenlerin sigara yasağıyla şişinmesi Tuzla cinayetlerine çarparak korkunç bir iki yüzlülüğü ortaya seriyor. Ama onlar bunun da farkında değil, sigarayı yasakladılar diye şişinmeye devam edecekler, insan hayatı ve sağlıyla ilgili diğer işleri yapmadıklarını gizlemeye çalışacaklar.

DİĞER YENİ YAZILAR