Tombala vekiller

Haberin Devamı

Bazı tartışmalar çıkış noktalarından uzaklaşıp başka hayırlara vesile olabiliyor. CHP’deki son “çarşaf” tartışması da öyle. Türbanlı, çarşaflı yeni üyelere Baykal’ın törenle rozet takmasını eleştiren milletvekillerine CHP İstanbul İl Başkanı “tombala vekiller” dedi.

Bu sözden anladığımız, bazı vekillerin partideki çalışmaları ve katkıları dolayısıyla “yükselip” Meclis çatısı altına gelmedikleri, parti yönetimi tarafından “tesadüfen” seçilmiş olduklarıdır.

Çalışmaları nedeniyle vekil olmadığını bilen bu vekiller de asli görevlerinin parti yönetiminin belirlediği şekilde parmak kaldırıp indirmek olduğunun bilincinde. Parti merkeziyle herhangi bir çatışmayı göze alamazlar, çünkü tekrar vekil olmaları yine merkezdeki aynı kişilerin kararına bağlıdır.

CHP’deki çarşaf meselesinin, Baykal’ın çarşaflı kadınlara parti rozeti takmasının aslında İstanbul’un varoşlarında yapılan çalışmaların bir sonucu olduğunu CHP İstanbul İl Başkanı söylüyor. Bu doğru olabilir, CHP İstanbul İl örgütü partinin genel ataletinin dışında çalışmalar yapıyor olabilir. Ancak yine de koskoca CHP’nin birçok il ilçe merkezinin kapısının bazen günlerce açılmadığı da biliniyor.

CHP İstanbul il örgütünün yaptığı çalışmanın belki ilk sonuçları da alınmış, değişik kesimlerden insanların partiye ilgi duymaları sağlanmış olabilir. Yine de bu durumun çok ileri bir aşamada olduğunu iddia etmek inandırıcı olmayacaktır.

Hal böyleyken CHP Genel Başkanı için hemen büyük bir katılım töreni düzenlenmesi ve Baykal’ın türbanlı, çarşaflı kadınlara parti rozeti takması, aynı anda bir yerel yönetici adayının eşinin kapalı, kendisinin de tipik bir muhafazakâr olduğunun ve dini referanslarla yaşadığının açıklanması işin “gösteri” yanının ağır bastığını düşündürüyor.

***


Türk toplumu, hâlâ türbanın siyasal bir simge ve dini referanslara göre yaşama işareti olarak kullanılması sorununu aşmış değil. Çarşaf ise, onu giyim olarak seçmiş kişi ve yakınlarının dini referanslara çok daha fazla bağlı olduğunu gösterir. Bu giyim tarzının kadın açısından bir “tutsaklık” işareti olduğunu inkâr etmek için de fazla kafa karışıklığı gerekiyor.

***


CHP’nin çarşaf harekâtının sonuçlarını görmek için fazla beklemeyeceğiz. Parti açısından önemli bir engelin aşıldığını savunan CHP’liler de mart seçimlerinde iddialarının doğru olup olmadığını görecek. Muhafazakâr partilerin “oy deposu” olan yörelerde eğer CHP oy artışı sağlarsa bu CHP’lilerin iddialarının doğru olduğu anlaşılacak.

Deniz Baykal’ın çarşaf gösterisi kendi başına bu iddianın vurgulanmasıdır. Ama diğer yandan CHP’nin bırakın muhafazakâr kesimde “gelişmesini” İzmir gibi bir şehri bile elinde tutmakta zorlanabileceğini bizzat CHP’liler söylüyor.

Türk toplumunun çarşafı aşması, türban sıkıntısından kurtulması için daha çok zaman ve zihniyet değişimi gerekiyor. Baykal’ın rozet gösterisinin bu sürece gerçek bir katkısı olmayacak küçük bir faydacılık ürünü olduğu da belli.

DİĞER YENİ YAZILAR