Tehlikeli dönemeç

PKK kitlesel terörü tırmandırmaya sadece Güneydoğu'da değil batıdaki büyük kentlerde de devam ediyor. Bu tırmanmanın "karşılığı" da gelmeye başladı, Ankara'da "solcu" partilerin binalarına bomba atıldı

Haberin Devamı

PKK kitlesel terörü tırmandırmaya sadece Güneydoğu'da değil batıdaki büyük kentlerde de devam ediyor. Bu tırmanmanın "karşılığı" da gelmeye başladı, Ankara'da "solcu" partilerin binalarına bomba atıldı.

"Eş kardeşler" böylece Türkiye'yi tekrar savaş alanına dönüştürme amacında işbirliği haline geçti.

Aynı anda da yeni yasalar talebi tekrar ortaya çıktı. Bu da yeni değil. 11 Eylül saldırılarının ardından Batı'daki terörle mücadele yasaları konusunda sürekli yanlış bilgiler veriliyor ve kafalar karıştırılıyor.

Böylece Türkiye tehlikeli dönemece bir kez daha getirildi. PKK ve onun denetimindeki yasal örgütler önemli bir kitlesel kalkışma provasını gerçekleştirdiler.

Bu kalkışmanın arkasının gelmesi beklenmelidir. Şu anda Kürt kökenli vatandaşlarımız adına siyaset yaptığını söyleyenlerin tavırları, gerilimin daha da tırmandırılacağının işaretlerini veriyor.

Bu yolun ucunda demokratik ve gelişmiş bir Türkiye değil, kanlı bir ayrılık senaryosu bulunmaktadır. Bu senaryoyu uygulamaya koyanlar karşı yönden gelecek kitlesel tepkileri de göze almış olmalılar. Kurdukları kanlı oyunun boyutlarının nereye ulaşacağını kimse öngöremez.

Kan döküldükçe...
Bu senaryoda Türkiye'de tekrar insan haklarının askıya alınması, olağanüstü hal uygulamalarına geçilmesi, demokratik sürecin kesintiye uğraması da bulunuyor.

* Bu tür senaryolarla sonuç alınamayacağının son örneği milliyetçi Bask örgütü ETA'nın süresiz ateşkes ilan etmesidir. İspanya'da merkezi yönetimin bu konuda uyguladığı mantıklı ve gerçekçi politikaların büyük etkisi olmuştur. Diğer yanda da Basklar adına ve terör dışında politikalar geliştirebilen çevreler bulunuyor. İletişimin bu şekilde kurulmuş olmasıyla silahların susması sağlandı. İspanya hükümeti içerden sert muhalefetle karşılaşmış olmasına rağmen asıl amaç olan silahların susması yolundaki siyasetini sürdürebildi.

* Türkiye'de ise Kürt kesiminde akıllı siyaset yürütebilecek sesler duyulmuyor. Yükselen tek tük sesleri de PKK korkutarak, cinayet işleyerek susturuyor.

Türkiye'yi bu tehlikeli dönemeçten çıkaracak akıl yollarını birlikte bulmak için hâlâ zaman vardır. Ama her dökülen kan bu zamanı fazlasıyla kısaltıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR