Siyaset ve ticaret

Elektrik ihalelerinin seçim sonrasına ertelenmesi sıradan bir “ekonomik” karar gibi görünebilir. “Seçim sonrası”nın pratikteki anlamı en az bir yıllık bir ertelemedir

Haberin Devamı

Elektrik ihalelerinin seçim sonrasına ertelenmesi sıradan bir “ekonomik” karar gibi görünebilir. “Seçim sonrası”nın pratikteki anlamı en az bir yıllık bir ertelemedir.

Erteleme kararına gerekçe olarak teknik hazırlıklar ve “altyapı” eksikleri gösteriliyor.

Yıllardır hazırlıkları yapılan, daha önce de belli ölçülerde uygulanmış olan elektrik dağıtımı özelleştirmesi konusunda hangi teknik ve altyapı eksiklerinin bulunduğu daha sonra açıklanacak.

***

Enerji özelleştirmeleri ülkemizin en büyük sermaye gruplarının ilgi duydukları alanlardan biridir. Birçok büyük kuruluş bu özelleştirmeden pay alabilmek için yabancı ortaklıklar oluşturmuş ve hazırlık yapmıştır.

Ancak bu alandaki en önemli ihalelerin “seçim sonrası”na ertelenmesi AKP hükümetinin niyetleriyle ilgili oldukça kuşkulu bir durum yaratıyor.

Ekonomik hayatımızın hemen tüm alanlarının yakın geleceği aslında Ankara’daki siyasi iktidarın iki dudağı arasındadır. Bunun da açık söylenişi “siyasi iktidara bağımlılık”tır.

Elektrik ihalelerinin ertelenmesinin yaratacağı sonuçlar belli. Büyük sermaye grupları, büyük şirketler bu ihaleleri kazanabilmek için yeni bir hükümetin oluşmasını ve o hükümetin alacağı kararları bekleyecek.

Cumhurbaşkanı seçiminde, sonrasında yaratılacak siyasi gerilimler ne olursa olsun, asıl karar sahibi AKP, daha doğrusu Başbakan Tayyip Erdoğan’dır. Sonbaharda yapılacak genel seçimlerde favori olarak şu anda AKP görülüyor. Konuşulan en yakın seçenek ise, düşük bir ihtimal de olsa “CHP-MHP koalisyonu”dur.

Denklem böyle kurulduğunda, siyasi iktidarın kararlarına şu ya da bu ölçüde bağımlı olan iş hayatına açık bir işaret verilmiş oluyor.

***

İş hayatı tarafından bakıldığında bu işaretin anlamı “tercih”in çok daralmış ve hatta tek seçeneğe inmiş olmasıdır:

Ne yapacağı belirsiz bir CHP-MHP koalisyonu mu, yoksa bir ölçüde “işe alışmış” olan AKP mi?

Soru iş hayatının önüne bu şekilde konulduğunda ve cevabı yönlendirmek için özelleştirme ihaleleri, vergi ve ceza imkânları kullanıldığında da ne sonuç alınacağı bellidir.

AKP’nin ekonomik bağımlılıklar üzerine kurduğu “teslim alma” operasyonu bugün başarılı olmuş gibi görülebilir ama bu tür oyunlar, operasyonlar çoğu zaman tersine dönme tehlikesini de içinde taşır. O da ekonomik hayatın bütünüyle karşı karşıya gelme tehlikesidir. Bunu çok daha güçlü siyasi iktidarlar da yaşamıştır.

DİĞER YENİ YAZILAR