Kötü tohumlar

Bir Japon beyi yaşlanmış ve kara düşüncelere dalmıştı. Eşlerinin hiçbirisi ona erkek çocuk verememişti, yeğenleri de yerini bırakabileceği niteliklere sahip değildi

Haberin Devamı

Bir Japon beyi yaşlanmış ve kara düşüncelere dalmıştı. Eşlerinin hiçbirisi ona erkek çocuk verememişti, yeğenleri de yerini bırakabileceği niteliklere sahip değildi.

Uzun uzun düşündü ve bir karar verdi. Köylerini tek tek gezdi, herkese baktı baktı, 50 delikanlı seçti. Bunları evinde topladı ve anlattı:

"Benim yerime geçecek kişiyi değişik bir yolla seçmeye karar verdim. Şimdi her birinize birer tohum vereceğim. Evinize gidip bu tohumu ekeceksiniz. Bir yıl sonra da tam bugün, yetiştirdiğiniz bitkiyi alıp buraya getireceksiniz. Ben onlara bakacağım ve yerime geçecek kişiyi seçeceğim."

Gençler hem sevinç hem kuşku içinde evlerine döndü. Ailelerinin yardımıyla tohumları ektiler.

Aralarından biri, Ling adında bir genç, dul annesiyle birlikte yaşıyordu. O da annesinin yardımıyla tohumu ekti. Aradan günler geçti, hiçbir şey çıkmadı. Tohumda hiçbir kıpırtı olmamıştı. Yerini değiştirdi, bir daha değiştirdi, bir daha değiştirdi.

Bu arada da çevredeki gençlerin konuşmalarını duyuyor, morali iyice bozuluyordu. Kimisi tohumdan ağaca yakın bir bitki yükseldiğini söylüyor, kimisi harika çiçekler açtığını anlatıyordu.

Ling ve annesi ne kadar uğraştılarsa da hiçbir
sonuç alamadılar. Sonunda Ling dayanamadı, "anne ya, başka bir tohum alıp onunla denesek" dedi. Annesi karşı çıktı, yalanla gelen ikbalin yalancı ikbal olduğunu ve çok kolay gideceğini söyledi.

Ling, bu sözle ikna oldu. Tohumu son olarak diktiği saksıdaki kımıldamayan toprağa bakarak uykusuz geceler geçirmeye devam etti.

Sonunda o gün geldi. Elli genç adam ellerinde bitkilerle beyin karşısına dizildiler. Bey hepsine tek tek baktı sonra Ling'in önünde durdu, "Nerede seninki" diye sordu.

Ling utançtan kıpkırmızı, "Burada efendim" dedi, "elimdeki saksıda bu toprağın altında, ama ben ne yaptıysam başaramadım, böyle kaldı."

Bey yerine döndü, oturdu ve heyecanla bekleşen gençlere kararını bildirdi:

"Benim yerime geçecek olan, bu delikanlıdır" dedi ve eliyle Ling'i gösterdi, "çünkü hepinize verdiğim tohumlar kaynatılmıştı, hiçbirinin hiçbir şey verme şansı yoktu. Hepiniz bu tohumları değiştirdiniz, ama bir tek o değiştirmedi ve gelip doğruyu söyledi."

Beyin adamları 49 delikanlıyı dışarı çıkardılar ve Ling'i alıp beyin karşısına oturttular.

DİĞER YENİ YAZILAR