Kadın gününde sorular

Her yıl 8 Mart haftasında aynı konular, aynı şekilde ele alınır. 8 Mart'ın neden Dünya Kadınlar Günü olduğu bir kez daha anlatılır

Haberin Devamı

Her yıl 8 Mart haftasında aynı konular, aynı şekilde ele alınır. 8 Mart'ın neden Dünya Kadınlar Günü olduğu bir kez daha anlatılır. Kadınların uğradığı haksızlıklar, ayrımcılıklar sıralanır. Toplantılara ve gösterilere "kurtulmuş" kadınlar katılır.

Siyasiler de 8 Mart'ı çok severler. Mesajlar yayınlanır, aynı beylik cümleler dosyadan çıkarılır, bir kez daha okunur.

Ama birçok soru var ki, bunlar ne sorulur ne de bunlara cevap verilir.

Soru 1: 8 Mart'ta mesaj yayınlayan, "kadınların gelişmesi için her şeyi yapacaklarını" söyleyen siyasilerin eşleri neden çalışmaz, evde çocuk bakarlar.

Soru 2: Kadınlara eşleri, babaları, ağabeyleri tarafından "başını ört" diye mi baskı yapılır, "başını aç" diye mi?

Soru 3: Kadınların okuma yazma öğrenmeleri için neden "gerçek" bir çaba gösterilmez?

Soru 4: İnsan hakları ve ulusal haklar mücadelesi yapanlar kadın haklarının en geri olduğu bölgelerde etkili oldukları halde bu konuda neden herhangi bir şey yapmazlar?

Soru 5: Doğum kontrolünün kısmen dinsel kısmen de cehalet nedeniyle hiç uygulanamadığı, nüfusun sürekli katlandığı bir ülkede kadınların çocuk bakmaması nasıl mümkün olur?

Soru 6: Kadın sorunlarının temelinde nüfus sorunun bulunduğunu itiraf etmiş ve bu konuda bir şey yapmış bir yönetici var mıdır?

Soru 7: "Kadınlar evden çıkmalıdır" diyen siyasi ya da gayri-siyasilerin herhangi biri Milli Eğitim Bakanlığı'nın yuva ve kreş sorununa eğilmesi için çaba göstermiş midir?

Soru 8: "Kurtulmuş kadınlar" kadınların siyasete daha fazla katılmaları için çağrı yaparken neden çalışmaya tabandan başlamayı kabul etmez ve parti yönetimlerinde "kontenjan" isterler?

Soru 9: "Kurtulmamış" kadınlar neden 8 Mart ekinliklerine hiç katılmazlar?

Soru 10: Nüfusun büyük bölümü halen tarımla meşgul olduğuna göre, aile işletmelerinin işgücü ihtiyacını bugünkü yapıda kadınlar olmadan karşılamak mümkün müdür?

Soru 11: Kız çocuklarının okula gönderilmelerini sağlamak için özel bir önlem düşünmüş olan var mıdır?

Soru 12: Gelecek 8 Mart'a kadar, kadın sorunu üzerine hangi çalışmalar yapılması düşünülmektedir? ("Kurtulmuş" kadın örgütleri ve 8 Mart mesajı veren siyasiler tarafından.)

Soru 13: 2005'in 8 Mart'ında farklı etkinlikler olacak mıdır?

Dünya Kadınlar Günü bazı şeylerin hatırlanması için iyi bir fırsattır. Ama hatırlandıktan sonra da bazı somut işler yapılabildiği sürece fırsattır. Eğer herhangi bir önemli gelişme sağlanamıyorsa, her yıl aynı konuşmalar yapılır, herkes "vazifesini" yapmış olmanın huzuru içinde gelecek 8 Mart'a kadar defteri kapatır.

DİĞER YENİ YAZILAR