Hükümet yeni bir yasa girişimiyle, imam hatip liselerini diğer liselerle eşitlemeye çalışıyor. Gerekçe, imam hatip liselerinin de dahil olduğu meslek liseleri mezunlarının üniversite giriş sınavında karşılaştıkları haksızlığının giderilmesidir. Meslek liseleri mezunlarının üniversiteye giriş sınavında yarışa bir anlamda geriden başladıkları doğrudur. Ancak bu okulların mezunları da kendi dallarındaki yüksek okullara doğrudan girebilmekte, hatta başarılı bir iki yılın ardından dört yıllık yüksek öğrenimi tamamlayabilmektedirler.
İmam hatip okullarının, din görevlisi yetiştirilmesi için kurulmuş meslek okulları olduğuna bu okullara çocuklarını göndermeyi tercih edenler de karşı çıkmaktadır. Buna göre bu okullarda ağırlıklı olarak din eğitimi verilmekte ve çocuklarının böyle bir eğitim almasını tercih edenler bu seçimi yapmaktadır. Bu da olabilir. Ama hem din ağırlıklı eğitimi seçip hem de diğer okulların mezunlarıyla tamamen aynı haklara sahip olmayı istemek doğal bir istek gibi ileri sürülmektedir. Oysa bu, bir kesimin normal liselere güvenmediğini göstermektedir. Bu liselere güvenilmemekte, çocukların ağırlıklı olarak din eğitimi almaları istenmekte, sonra da diğerleriyle aynı haklara sahip olması talep edilmektedir.
Yanlışta ısrar neden?
Bugünkü sorunun temelleri, daha 60'lı yıllardan başlayarak bazı siyasi iktidarların muhafazakâr kesime "paralel eğitim" yolunu açmasından kaynaklanmaktadır. İmam hatip liselerinin yayılması, bu liselerle diğer devlet liselerinin yanında bir paralel örgütlenme sağlanması, dini temaları oy kullanmak amacıyla kullanmaktan çekinmemiş olan siyasilerin eseridir. Şimdi istenen, imam hatip mezunlarının din görevlisi olmak dışında bütün mesleklere yönelmesidir. İmam hatip lisesi mezunlarının doğal olarak kendi yandaşları hatta militanları olacağını düşünen radikal sağ partiler bunun mücadelesini yapmaya devam etmektedir. AKP hükümeti de son girişimiyle meseleye aynı açıdan baktığı kuşkusunu yaratmaktadır. İmam hatip okulları, devletin din görevlisi yetiştirmek için açtığı okullardır. Amaç bu kadar basittir. Bundan önceki yanlış politikalar, çıkarcı ve popülist tavırlarla bu okulların "başka bir şey" yapılmış olması, bu yanlıştan dönmemek için gerekçe olamaz.
Hükümet ve Milli Eğitim Bakanı, imam hatip liseleri meselesini yeniden gerilim konusu haline getirmemek durumundadır. Eğer bu girişimden vazgeçilmezse AKP'nin eğitime bakışıyla ilgili soru işaretleri de artacaktır.
İmam hatip inadı
Hükümet yeni bir yasa girişimiyle, imam hatip liselerini diğer liselerle eşitlemeye çalışıyor. Gerekçe, imam hatip liselerinin de dahil olduğu meslek liseleri mezunlarının üniversite giriş sınavında karşılaştıkları haksızlığının giderilmesidir.
Haberin Devamı

