Türkiye'ye Soğuk Savaş'ın yaptığı en büyük kötülüklerden biri kitaplara iyi gözle bakılmaması, kitaptan ve kitap okuyandan kuşkulanılması olmuştur. Analar babalar, öğretmenler çocuğun okuduğu kitabı "kontrol" eder, "aman zararlı bir şey okumasın" diye dertlenirler. Herkes kitap sansürcülüğüne sıvandığı zaman çocukta da ne kitap okuma zevki kalır ne de isteği. Türkiye, kitabın az üretildiği, az okunduğu, az satıldığı ülkelerden biridir. İstatistikler berbattır ve Türkiye'yi dünya liginin en alt sıralarında gösterir. Kitapla ilgili istatistikleri tekrarlamaya gerek yok. Ama bir başka taraftan bakıldığı zaman da Türkiye'deki kitap üretiminin, basımının artmakta olduğu, yeni kitaplar ve yazarlarla Türk düşünce hayatının zenginleşmekte olduğunu görebiliriz. Türkiye'de kitabın insanların hayatlarına biraz daha fazla girmesini sağlayan faaliyetlerden biri de kitap fuarları olmuştur.
CNR'nin kitap fuarı geçen hafta bitti, şimdi TÜYAP'ın kitap fuarı başladı. TÜYAP kitap fuarını onbeş yıl önce başlattığı zaman, İstanbul'un ortasındaki fuara 50-60 bin kişi geliyordu. Onbeş yıl sonra ziyaretçi sayısı 300 binlerin üzerine çıkmıştır. Onbeş yıl önce fuara 104 yayıncı katılıyordu, bugün 370 yayıncı katılıyor. Kitap fuarına bugüne kadar gitmemiş olan herkes, kim olursa olsun gittiği gördüğü zaman başka bir dünyanın, kitapların sonsuz dünyasının tadını alacaktır. Birbirine taban tabana zıt görüşler savunan, dünyayı bambaşka yorumlayan, insanlara değişik açılardan bakan bütün kitapların yan yana durması, yan yana bakılması, yan yana satılması sadece kitap okumanın, kitabı sevmenin bile insanları birleştirdiğini göstermektedir. Bugün yan yana duran kitaplar, yirmi yıl önce birbirlerini görmezden geliyordu. Yan yana tartışan insanlar, birbirlerine düşman gibi bakıyordu. Soğuk Savaş bize okumayı ve tartışmayı unutturmuştu, birbirimize sadece kuşkuyla ve korkuyla bakıyorduk. Bugün ve yarın tatil. Kitap fuarına giden herkes, kitapların anlamsız düşmanlıkları yok etmekte tartışmasız birinci araç olduğunu görecektir. Türkiye'yi geride bırakan sadece ve sadece yasakçı paranoyak kafalardır. Kitap çoğaldıkça, kitap okuyan, özgür düşünmeyi öğrenen çoğaldıkça bu kafalar tarihe karışacaktır.
Her kitap faydalıdır
Türkiye'ye Soğuk Savaş'ın yaptığı en büyük kötülüklerden biri kitaplara iyi gözle bakılmaması, kitaptan ve kitap okuyandan kuşkulanılması olmuştur
Haberin Devamı

