Gül ‘adayım’ dedi AKP reddetti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresini tamamladıktan sonra partisine, AKP’ye döneceğini söyledi. Bu sözün tek bir anlamı var, Gül AKP genel başkanlığı ve başbakanlık için aday olmuştur.

Bu açıklama, AKP’nin en yetkili kurulunun, Merkez Karar ve Yürütme Kurulu‘nun Erdoğan sonrası parti yönetimini belirleme toplantısı devam ederken yapıldı.

Ve Gül’ün açıklamasından kısa bir süre sonra AKP’nin tek maddelik, sadece yeni genel başkanın seçileceği genel kurulu 27 Ağustos‘ta yapacağı açıklandı.

Bu da Abdullah Gül’ün adaylığının AKP tarafından reddedilmesi anlamına gelmektedir.

AKP içinde, tepesinde Erdoğan sonrasına ilişkin olarak iki ana eğilim bulunduğu çoktandır bilinmektedir. Partinin şu anda üst düzey görevlerini yürüten, hükümette de önemli görevleri bulunan kurucu kadronun Abdullah Gül’ün genel başkan olarak dönmesinden yana olduğunun işaretleri epeydir görülüyordu.

AKP’deki ikinci eğilim de daha çok Erdoğan’ın karar ve açıklamalarını beklemek yönünde ortaya çıkmıştı. Bu arada Abdullah Gül cumhurbaşkanlığı görevindeyken yapılan anayasa değişikliği referandum sonrasında AKP tarafından Gül’ün ikinci kez cumhurbaşkanı adayı olmasını engelleyecek bir girişim olmuş, bu Anayasa Mahkemesinden dönmüştü.

Haberin Devamı

Genel kurul ertelenir mi?

Bu girişim doğal olarak siyasi süreçlerde Gül’ün “elinin kuvvetlenmesi”ni önlemek olarak algılanmıştı.

Dün belirlenen yol haritası, anlaşıldığına göre Tayyip Erdoğan’ın 27 Ağustos’a kadar başbakan ve genel başkan olarak kalması üzerinedir.

Mazbatasını aldığında cumhurbaşkanı unvanını kazanmış olacağı ve partisinden ayrılması gerektiği fikrini savunanlar, Erdoğan’ın mazbatasını 15-16 Ağustos’ta alacağı kanaatiyle bunu dile getiriyordu.

Oysa, Erdoğan cumhurbaşkanı seçimi mazbatasını 27’sine kadar almayacak böylece hukuki bir tartışma bertaraf edilmiş olacaktır.

27 Ağustos’a kadar AKP genel başkanı ve başbakan olarak kalacak olan Erdoğan o gün istifasını verecek, aynı gün AKP genel kurulu yeni genel başkanı seçecek ve Erdoğan görevinin birinci veya ikinci gününde yeni AKP genel başkanını başbakan olarak atayacaktır.

Haberin Devamı

Abdullah Gül’ün AKP genel başkanlığı adaylığından bu şekilde “tasfiye“ edilmesinin tartışılacak çok tarafı vardır. Öncelikle de yeni genel başkanın seçildiği genel kurulun “demokratikliği“ tartışılacaktır.

Bunu düzeltmenin son bir yolu var. AKP genel kurulunda delegelerin çoğunluğu erteleme talebinde bulunur ve delegelerin çoğunluğu kabul ederse genel kurul ertelenir. Bunun için sandalyelerin yumrukların havada uçuşmasına gerek yok, biraz demokratik hassasiyet yeterli.

DİĞER YENİ YAZILAR