Eski araç yine devrede

6-7 Ekim’deki Kobane eylemlerinden başarılı olan eski bir araç tekrar kuvvetli olarak devreye sokuldu.

Aracın 6-7 Ekim’deki başarısı çok açıktı. Kobane eylemlerine müdahale edilmeseydi bu kadar çok kan dökülmez, şiddet bu kadar tırmanmayabilirdi. Ama ‘yenilenmiş eski araç’ devreye sokuldu, 50 kadar insan öldü, barış süreci yeni bir sarsıntı yaşadı.

‘Yenilenmiş eski araç’, iki gün önce tekrar devreye sokuldu. Cizre’ye IŞİD’e karşı savaşırken ölen PKK’lıların cenazeleri gelmişti, bunlar için bir tören yapılacaktı.

Törene bir kez daha bu ‘yenilenmiş eski araç’ müdahale etti, silahlar çıktı, saatlerce çatışıldı, üç kişi öldü.

Yine bir soru böylece ortaya çıkarıldı: Hani KCK, eylemlerinde artık asla şiddet olmayacağını, molotof kokteyli de atılmayacağının sözünü vermişti?

Bu araç törene bulaşmasaydı hiçbir şey olmayacak, cenazeler defnedilecek ve IŞİD karşıtı bir iki gösteriyle olay bitecekti.

Bu eski araç 1980’lerin sonunda ortaya çıkmıştır. Adı o zaman Türk Hizbullah’ıydı ve bazı bölgelerde dindar Kürtler arasında belli bir destek bulmuştu.

Haberin Devamı

O dönemde, Türk Hizbullah’ı militanlarının, devletin istihbarat örgütünün bölgedeki merkezlerinde eğitim gördüklerinin kanıtları da çok geçmeden ortaya çıkmıştı.

Amaç ‘dindar Kürtlerin solcu ve bölücü Kürtlerle çatışması’ydı ve bunda o dönemde kısmen başarılı olunmuştu.

Daha sonra bu Türk Hizbullah’ı ya da Kürt Hizbullah’ı başka kıyıcı eylemlere girişince belli bir tasfiyeye uğradı. Domuz bağıyla öldürülen insanları hatırlayınca örgütün yapısı hakkında izlenim edinmek kolay oluyor.

Bu eski ‘operasyonel’ aracın ilk kullanımın uzun sürmemişti, ama elde bir ‘yapı’ vardı. Bu yapı da yasal bir siyasi parti, Hüda - Par olarak ortaya çıkarıldı.

Hüda-Par önce 6-7 Ekimde HDP’nin çağrısıyla gösteri yapanlara karşı çatışmaya girdi, iki gün önce de Cizre’de saldırdı ve çatıştı.

Bu yenilenmiş ‘operasyonel’ araç önümüzdeki günlerde kendisinden daha çok söz ettirirse kimse şaşırmasın, bu araç dolayısıyla da IŞİD’in Türkiye hedefleri üzerinde düşünsün.

DİĞER YENİ YAZILAR